Utsidan intervjuar Anders Villumsen

Utsidanmedlemmen Anders Villumsen har just kommit ut med sin bok "Uteliv med barn", vi ställde några frågor till Anders om hur boken kom till bland annat.

Av: ulindh

Utsidanmedlemmen Anders Villumsen har just kommit ut med en ny bok "Uteliv med barn", vi ställde några frågor till Anders om hur boken kom till bland annat.

Vad inspirerade dig till att skriva boken "Uteliv med barn"?

 -När jag själv är ute med mina barn möter vi en del familjer, men de kunde varit mycket fler. Många nyblivna föräldrar jag pratat med har varit osäkra på vad man kan göra med små barn ute. Därför ville jag skriva en bok som inspirerar föräldrar att ta ut sina barn mera. Visa dem att naturen är en ypperlig plats för barn att utvecklas i och ge praktiska råd både på utrustning och hur man tänker med barn. I boken beskriver jag olika turer man kan göra med barn. Från planering, utrustning, genomförande och hemkomst. Några korta dagsturer på basnivå och några längre turer när föräldrar och barn blivit mer vana. Aktiviteterna är över hela året och med barn i alla åldrar. I boken har jag utgått från mina egna erfarenheter och mitt sätt att bedriva friluftsliv.

 
Har det tagit lång tid att skriva den?

 -Ja, drygt 4-5 år från idé till färdig bok. Från början var det tänkt som en introduktionsbok för nybörjare, där barn var ett kapitel. Efterhand blev fokus mera på just barnfamiljer och hur man tänker med barn ute. Dels för att fokusera boken på ett område och dels för att så lite finns skrivet med just barnfamiljer som målgrupp. Det finns en hel del skrivet i utepedagogik och gruppdynamik i lagidrott, men de har pedagoger och tränare som målgrupp.

Hur många barn har du?

 -Jag har två barn, en av varje. De är 7 och 12 år gamla. När jag var liten tog mina föräldrar tidigt ut mig i naturen på paddling, vandring, cykelsemester och vinterövernattning. Detta arv har jag försökt att föra vidare med uteaktiviteter året runt i tidig ålder. Sonen var en knapp månad gammal när vi paddlade längs en stilla å i vackert väder när risken för kantring är i princip obefintlig. Numera går vi ut på barnens egna initiativ. Sommarens mål är att glaciärvandra i Jotunheimen och kanske komma upp på Galdhöpiggen.


Du är en tidig medlem på Utsidan, snart 11 år! Har du några tankar om hur Internet förändrat vårt och barnens förhållande till uteliv under dessa år?

 -Under dessa år har jag varit mer eller mindre aktiv i perioder. Både delat med mig av mina erfarenheter och frågat efter andras. Detta utbyte var tidigare begränsat till det organiserade friluftslivet och till de aktiva man kände i närheten. Den stora fördelen jag ser med ett forum som utsidan är att man idag kan byta erfarenheter med betydligt flera utan att behöva delta i årsmöten eller arbeta ideellt i lokala scoutkåren. Har man en fundering över ett nytt område för barnsemester eller undrar hur man skall sätta ismedar på en barnvagn, finns det alltid någon som vet.

Har du något extra härligt minne från någon utflykt med dina barn?

 -Åh, de är många. Med barnen ute är varje tur unik. De utvecklas och lär sig nya saker hela tiden. Speciellt roligt är barnens glädje när de just lärt sig något svårt. De första skridskoskären, klättrat upp på en svår sten, klarat att åka utför backen på skidor utan att ramla eller fått ett perfekt smörgåskast. Dessa händelser är svåra att rangordna. En annan rolig sak är barnens öga för detaljer och deras nyfikenhet. Att vi får uppleva naturen på nytt genom barnens ögon. Men skulle jag nämna något skulle det vara att i kvällningen mysa vid en lägereld, se fladdermössen jaga insekter och höra en uggla hoa i skogen. Bara njuta av stillheten tillsammans efter en dag med lek och upplevelser i skogen. Det är livskvalité!


Planerar du att skriva någon mer bok? 

 -Jo, nog har jag vissa idéer, men det är ännu för tidigt att avslöja. Arbetet med denna bok har gett mig blodad tand och erfarenheter att ta med till nästa projekt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.