Nyheter > Utsidan frågar...

Utsidan frågar...

Tranevings om projektet Peak of Sweden som de hållit på med under 2014.

Projektet innebär att de ska besöka Sveriges samtliga 25 landskaps högsta punkter, Sveriges samtliga 29 nationalparker och de ska vandra en bit på varje huvudvandringsled i landskapet – de kallar projektet; ”Peak of Sweden – Det bästa av Sverige”

1. Har det gått som ni har tänkt er i projektet ”Peak of Sweden”?
- Det har gått bättre än vi tänkt oss. Första tanken var att göra Götaland och Svealand i år och ta Norrland nästa år.

Men oj vad vi besökt landskap i år. Tänkt vad mycket vackert vårt fina land har att erbjuda. Sommaren har bjudit på kanonväder så topp efter topp har lagts till samlingen.
Fram tills idag har vi avverkat Uppland, Värmland, Småland, Öland, Gotland, Blekinge, Västmanland, Östergötland, Södermanland, Halland, Närke, Skåne, Dalarna, Härjedalen, Medelpad, Hälsingland, Gästrikland, Västergötland, Ångermanland, Dalsland och Bohuslän.

Totalt 21 landskap är nu klara och bara 4 återstår.

2. Hur många egna Geocachar / cachar har ni lagt ut själva?
- Vi har lagt ut runt 15 cacher. På vissa toppar var det redan fullt med cacher. Det måste nämligen vara 161 meter mellan cacher.
Cacher i Nationalparker måste godkännas av varje enskild nationalpark. Det krävs en del pappersarbete för att få dem godkända.

3. Finns det någon del som ni minns särskilt väl eller som var mest upplevelserik?

- Dalarnas högsta punkt, Storvätteshogna, eftersom vi vandrade upp till toppen från "fel håll"(de flesta går från Grövelsjön vilket inte är lika ansträngande). Vi gick längre än man normalt vandrar för att komma upp och tog samtidigt fler höjdmeter. Vi passade på att besöka Töfsingdalens Nationalpark samtidigt och vandrade upp från det hållet. Väldigt vacker vandring men fullt med mygg, knott och broms när vi vandrade i juli. Vi mötte inte en människa under de dagar vi vandrade och det är ovanligt när man går upp på Storvätteshogna.

4. Har ni någon ”peak” kvar innan året är slut?
- Nej de fyra som återstår väntar vi med tills 2015.

5. Har ni något nytt projekt för 2015 som ni vill / kan berätta om?

Under 2015 koncentrerar vi oss på de fyra landskap som återstår i Norrland - Lappland, Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Det är stora och svåråtkomliga områden som ska täckas in.

Vi har kvar fyra toppar att bestiga  (vara av två svårare) - Storsylen (1743 möh), Vitberget (594 möh), Åmliden (551 möh) och till sist Kebnekajse (2103 möh - här har vi redan varit för ett par år sedan så den kan skippas om tiden inte räcker till).

Vi har kvar åtta nationalparker (Sverige har totalt 29).
Abisko, Sarek, Vadvetjåkka, Padjelanta, Stora Sjöfallet, Muddus, Haparanda Skärgård och Pieljekaise.

Fyra vandringsleder finns kvar. De brukar vi bestämma på plats men vi har tänkt att vandra jämtlandstriangeln när vi ska upp på Storsylen.

Som du förstår tar detta tid. Avstånden är långa och vissa områden är väldigt svårtillgängliga.

Det är väldigt roligt att kunna inspirera människor att komma ut i naturen. Efter vårt förra projekt - "Adventure Nights 2013 - en utenatt i månaden" har det startats en facbooksida för de som velat göra som vi. Vi får mail från människor som just nu gör sin sista utenatt för detta året inspirerade av vårt förra projekt. Jätteroligt!

Vi hoppas många inspirerats av vårt pågående projekt och hittar nya möjligheter för uteaktiviteter.

Bloggen på Utsidan

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-12-25 17:10   skogsfia
Jag har med stor glädje läst många av era blogg-inlägg, både under förra året med en tältnatt per månad och ert nya projekt "Peaks of Sweden". Jättehärligt med ett par som ni som verkligen tar varje tillfälle i akt att gå ut i naturen, nära så väl som långt borta. Speciellt det vardagsnära friluftslivet som egentligen inte är så svåråtkomligt för oss flesta men ack så viktigt för det fysiska och psykiska välbefinnandet. Jag hoppas att ni inspirerar många. Ni inspirerar i alla fall mig!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar