Nyheter > Uteaktiviteter för barn i stadsnära miljö

Uteaktiviteter för barn i stadsnära miljö

Ann-Catrine Nordberg, Jörgen Hellsten och Jan Berglund har skapat Hälsoföreningen Norr för att kunna erbjuda friluftsliv för barn i stadsnära miljö.


Ann-Catrine, Jörgen och Jan i Kebnekaise.

Är du fotbolls-,tennis-,dans-,friidrottsintresserad? Eller gillar du kampsport, simning, sjunga, spela musik? Inga problem, då är utbudet stort, brett och fullspäckat. På längden och tvären.

Men är du barn och intresserad av att komma ut i skogen, lära dig bygga vindskydd, vandra rakt ut i obanad terräng, våga dricka vatten ur en bäck, lära dig att hantera en eld och handskas med insekter och mygg, då är utbudet inte så omfattande.

Eller är du förälder och önskar att dina barn får lära sig att bli fria, bekväma och självständiga i naturen, men själv inte har intresse, vana och kunskap, ja var vänder man sig då?

Ann-Catrine Nordberg, Jörgen Hellsten och Jan Berglund har skapat Hälsoföreningen Norr för att kunna erbjuda friluftsliv för barn i stadsnära miljö. De är passionerade friluftsnördar som som älskar att röra på sig i naturen. De har utövat friluftsliv i hela sitt liv i fjäll, skog, hav, myr, sjö, på sommar, på vinter, i regn, i storm, i snö, i tält, bivack, under bar himmel. Och de är lika passionerade att få dela med sig av detta, få inspirera och lära ut att naturen kan vara ett stort äventyr.

Det är ingen tävling, man behöver inte vara bra på något, man behöver inte vara snabb, eller pratsam, eller stark, man behöver bara vara, i en naturligt fin miljö att lära känna naturen på sina egna villkor. Genom att få en uppgift att lösa tillsammans så är det lätt att lära känna nya barn och vänner och bli trygg med sig själv och sin förmåga att hantera nya skogsmiljöer och nya sociala miljöer med nya människor. I stillheten vid elden uppstår ofta förtrogen stämning som gör att samtal kommer igång och förtroenden väcks. Men respekt för varandra och naturen. En enormt fin fostran.

De har genomfört två dagar med friluftsliv för barn 7-12 år i Piteå och på grund av fullbokade grupper kommer de genomföra flera inom kort (tisdag 2 juli). De har träffats på en central plats, lätt att ta sig från busstationen och vandrat upp på Grisberget, ett närliggande friluftsområde. De har vandrat rakt ut i terrängen, gått i obanad skog över mossris, över klippor, över fallna träd, över bäckar och utforskat naturen utifrån barnens nyfikenhet. De har varit intresserade av att samla skräp, hitta mossvulkaner, upptäcka kottar, hitta larver i murket trä. Barnen har fått lära sig att identifiera torr ved, samla in den, tända eld, såga ved. De har fått samla tallbarr och gjort te. De har fått bygga vindskydd och provat ligga i sovsäck på liggunderlag i den fria naturen. De har poppat pocpcorn. Vad mer att begära än nöjda, trötta barn som på hemvägen går sakta för att hinna prata och lära känna varandra och bara vill mer?  

Mer information om föreningen och bilder från aktiviteterna finns på deras Facebooksida.

Kommentarer från några föräldrar

Tack för en jättebra dag min son var så nöjd och glad ni gjorde ett superbra jobb hoppas ni gör något liknande igen. Tusen tack.

Tack så hjärtligt för fina bilder och en väldigt nöjd son!

Tack för att ni erbjöd en fin dag till barn. Vår dotter var nöjd och berättade att det var spännande och roligt i skogen.

Tusen tack till er! Det var en mycket nöjd dotter som jag fick med mig hem efter en dag med er. Tack för bilderna, roligt att se vad barnen fått göra.

Bra ordnat igår! Vår son var jättenöjd

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-07-05 20:55   HansBertil
All heder åt unga och vuxna som engagerar sig i barns möjlighet att uppleva vår natur. Scouterna, Friluftsfrämjandet,..., egna initiativ som detta spelar mindre roll. Möjligheten att i unga år upptäcka naturen och även förstå att med lite kunskap och sunt förnuft kunna klara sig på egen hand i densamma är guld värd.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!