Nyheter > Upptäck nya vandringsleder i sommar!

Upptäck nya vandringsleder i sommar!

Intresset för vandring växer. Det märks bland annat på Kungsleden. Över 10 000 personer passerade Länsstyrelsens räknare på Kungsleden i Hemavan sommaren 2017, vilket är rekord. Den största ökningen syns bland utländska besökare och de som vandrar långt.

Viterskalsstugan som ligger efter Kungsleden. Foto: Andreas Karlsson.

Miljonsatsningar på Västerbottens vandringsleder

Utbudet av vandringsleder i Västerbotten har ökat de senaste åren. Nya leder har anlagts i Björnlandets nationalpark och kring Ammarnäs. Dessutom rustas flera befintliga leder upp, inte minst de statliga fjällederna där broar, spänger och vägvisningsskyltar byts ut.

Flera lokala naturvårdsprojekt som får bidrag från Länsstyrelsen har resulterat i leder. Till exempel runt Vajsjön i Norsjö kommun och vid Vindelälven i Vännäs kommun.

Satsningarna på leder fortsätter nu. Bland annat genom regeringsuppdraget Naturnära jobb som erbjuder enklare vägar till jobb inom de gröna näringarna för nyanlända och personer som varit utan arbete en längre tid.

Ett urval av Västerbottens vandringsleder

Här presenterar vi några av länets vandringsleder, både längre och kortare turer.

Kungsleden

Sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan är ett fantastiskt sätt att uppleva Vindelfjällens naturreservat, ett av Europas största skyddade områden. Längs sträckan finns fem fjällstugor som drivs av STF. Här finns stugvärd, försäljning av matvaror och vid några av stugorna bastu. Passa på att besöka naturum Vindelfjällen i Hemavan och Ammarnäs där du kan lära dig mer om området. Kungsleden fortsätter i Norrbottens län och slutar i Abisko.

Mer om Kungsleden

Förvaltas och sköts av: Länsstyrelsen Västerbotten. Svenska turistföreningen driver övernattningsstugorna.

Kommun: Storuman och Sorsele

Drottningleden

Vandra mellan Laisaliden och Hemavan med fantastisk utsikt mot norska toppar och glaciärer. Den 9 kilometer långa leden är relativt lättvandrad utan att ge avkall på fjällkänslan. Det gör Drottningleden lämplig för alla vandrare, stora som små.

Mer om Drottningleden

Förvaltas och sköts av: Länsstyrelsen Västerbotten.

Kommun: Storuman

Björnlandets nationalpark

Upplev den unika urskogen med 500-åriga tallar och jätteblock. Här finns sex nya vandringsleder som färdigställdes 2017. Lederna går att kombinera på olika sätt. Vill du övernatta finns två fina kojor där det är gratis att bo.

Mer om Björnlandets nationalpark

Förvaltas och sköts av: Länsstyrelsen Västerbotten

Kommun: Åsele

Marsfjällets naturreservat

Vandra i ett obrutet vildmarksområde som sträcker sig från högfjäll till skogsland. Det finns flera markerade leder och skogsstigar som tar dig genom reservatets hänförande natur och upp på fjället. I skogslandet finns kojor för övernattande besökare.

Mer om Marsfjället

Förvaltas och sköts av: Länsstyrelsen Västerbotten

Kommun: Vilhelmina

Bjuröklubb

Underbara Bjuröklubb har något för de flesta. Vandra på klipphällar, hoppa i sanddynerna, fika i fyrmästarbostaden och gå längs den lättillgängliga rampen upp till fyren. Den som vill promenera lite längre kan följa den 8 kilometer långa leden söderut över Svarthällorna. Inte långt från Grundskatan finns Västerbottens längsta sanddyner: de kilometerlånga Storsandbankarna.

Mer om Bjuröklubb

Förvaltas och sköts av: Länsstyrelsen Västerbotten

Kommun: Skellefteå

Holmöarnas naturreservat

Kliv på färjan till Sveriges soligaste ö och gå på upptäcktsfärd efter någon av vandringslederna. Grusvägarna på Holmön och Ängesön har lite trafik och passar bra för cykelturer. Sommartid finns cykeluthyrning vid Byviken.

Mer om Holmöarna

Förvaltas och sköts av: Länsstyrelsen Västerbotten

Kommun: Umeå

Isälvsleden

Isälvsleden sträcker sig mellan orterna Vindeln och Åmsele. Här vandrar du genom ett unikt landskap på spetsiga sandåsar som stupar brant ner mot vattnet. Leden är 60 kilometer lång och passerar genom flera fina naturreservat.

Mer om Isälvsleden

Förvaltas och sköts av: Friluftsfrämjandet i Vindeln

Kommun: Vindeln

Flottarstigen och Fiskestigen

Flottarstigen går från Överklinten till Robertsfors Bruk. Vid bruksmuseet övergår den i Fiskestigen som tar dig ner till naturreservatet Klubben där Rickleån mynnar ut i Bottenviken. Den här delen av Rickleån har aldrig flottningsrensats och har kvar sin unika miljö.

Mer om Flottar- och Fiskestigen

Förvaltas och sköts av: Robertsfors kommun

Kommun: Robertsfors

Tavelsjöleden

Leden startar vid regementet i Umeå, fortsätter till Tavelsjöberget och Torrberget med anknytning till Vindelälven och Vindelälvsleden. Tavelsjöbergets högsta topp reser sig 284 meter över havet och är en av de högsta punkterna i Umeå kommun. Efter leden finns flera grillstugor, vindskydd och rastplatser.

Mer om Tavelsjöleden

Förvaltas och sköts av: Umeå kommun

Kommun: Umeå

Bäcksjön

Bäcksjön är ett omtyckt rekreationsområde utanför Umeå. Följ den natursköna leden längs Bäcksjöns strandlinje där avståndet till vattnet sällan är mer än ett par meter. Stanna till och fika vid någon av rastplatserna, eller ta ett dopp i sjön vid en solvarm sandstrand.

Mer om Bäcksjön

Förvaltas och sköts av: Skogsstyrelsen

Kommun: Umeå

Lögdeälvens Vildmarksled

Den outbyggda Lögdeälven är populär bland fiskare och vandrare. Fisket efter lax, havsöring och harr är av hög klass. Älven är känd för sina ravinlandskap, nipor och grottor. Det finns flera vindskydd och övernattningsstugor efter leden. Totalt är Lögdeälvens Vildmarksled omkring 85 kilometer lång.

Mer om Lögdeälvens Vildmarksled Nordmaling

Mer om Lögdeälvens Vildmarksled Bjurholm

Förvaltas och sköts av: Nordmalings och Bjurholms kommun

Kommun: Nordmalings och Bjurholms kommun

Öreälvsleden

Leden går genom Öreälvens natursköna dalgång. Längs hela sträckan finns utmärkta fiskesträckor och iordningställda platser för rast och övernattning. Leden passerar förbi de spektakulära Tallbergsbroarna och genom flera fina naturreservat.

Förvaltas och sköts av: Nordmalings och Bjurholms kommun

Kommun: Nordmalings och Bjurholms kommun

Mer om Öreälvsleden Nordmaling

Mer om Öreälvsleden Bjurholm

Vännforsleden och Långforsens strövområde

Vännforsen och Långforsen är de nedersta forssträckorna i den vilda och vackra Vindelälven. Här finns Vännforsens naturreservat och Långforsens strövområde, som är sammanlänkade av Vännforsleden. Efter lederna finns raststuga, rastplats och utkiksplatser.

Mer om Vännforsleden och Långforsens strövområde

Förvaltas och sköts av: Vännfors byaförening

Kommun: Vännäs

Vajsöstigen

Leden vid naturreservatet Vajsjön har byggts ut av föreningen Vajsjöns vänner. Nu kan du vandra runt hela sjön. Området ligger alldeles i närheten av Norsjö samhälle och är en viktig plats för många fåglar.

Mer om Vajsjöstigen

Förvaltas och sköts av: Länsstyrelsen Västerbotten och föreningen Vajsjöns vänner

Kommun: Norsjö

Närleder i Ammarnäs

Ett nytt ledsystem i Vindelfjällens naturreservat som ger dig möjlighet att uppleva den storslagna fjällnaturen. Alla leder utgår från Ammarnäs vilket ger perfekta förutsättningar för dagsturer där du återvänder till byn och alla bekvämligheter framåt kvällen. 

Mer om Närleder i Ammarnäs

Förvaltas och sköts av: Destination Ammarnäs

Kommun: Sorsele

Öbergsleden

Leden går genom naturreservatet Innerviksfjärdarna som är rastplats för en mängd fåglar på våren. Efter den drygt sex kilometer långa leden finns grillplatser och vindskydd. Leden passerar också Stackgrönnans båtmuseum.

Mer om Öbergsleden

Förvaltas och sköts av: Folkets Hus Nyhamn

Kommun: Skellefteå

Hitta lederna i appen

Ladda ner appen Västerbottens naturkarta för ännu mer inspiration till sommarens utflykter. Här finns flera av lederna som vi tipsar om. Appen är gratis och finns både för iPhone och Android.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!