Upprop gav ljusning för fjällederna

Svenska Turistföreningen välkomnar att regeringen lyssnat på de 23 603 engagerade vandrare och turskidåkare som i detta nu skrivit under uppropet räddalederna.se för att rädda de svenska fjällederna. Nu ökas budgetposten tack vare det stora engagemanget över hela landet.

Av: ulindh


Jämtlandstriangeln. Foto: Anette Andersson

Svenska Turistföreningen välkomnar att regeringen lyssnat på de 23 603 engagerade vandrare och turskidåkare som i detta nu skrivit under uppropet räddalederna.se för att rädda de svenska fjällederna. Nu ökas budgetposten där underhåll och upprustning av fjällederna ingår tack vare det stora engagemanget över hela landet.

– Det här visar hur viktigt det är att vi ideella föreningar gör vår röst hörd när viktiga värden hotas. Tillsammans ska vi göra det enklare för fler att upptäcka Sverige, säger Magnus Ling, generalsekreterare STF.

I budgeten som riksdagen röstade igenom i höstas minskade anslaget till Naturvårdsverket med hela 45 procent, vilket har lett till ett minskat stöd till våra svenska fjälleder. Pengar saknas till underhåll och upprustning av fjällederna och på sikt riskerar delar av systemet att stängas ner. Men nu har regeringen annonserat man kommer att öka budgetposten 1:3 med 200 miljoner kronor.

– Vi kan inte acceptera att eftersatta broar inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för fjällvandring och turskidåkning ökar. Därför är det mycket glädjande att regeringen vill öka budgeten för ledunderhåll, säger Magnus Ling.

STFs namninsamling som startade den 23 mars har samlat in nästan 24 000 namnunderskrifter på kort tid. Namninsamlingen har väckt stor uppmärksamhet och spridits av hundratals människor i sociala medier. Läs mer om uppropet på www.räddalederna.se

 –  Jag vill rikta ett stort tack till alla de som skrivit under och spridit uppropet. Men vi slutar inte med detta utan kommer fortsätta bevaka att denna tillfälliga höjning inte försvinner inför 2020 års budget, avslutar Magnus Ling.

Regeringens pressmeddelande 190406.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.