TV-tips: Världens natur Blue Planet II - söndag 4 mars

På söndag 4 mars startar en ny serie på SVT 2 om haven. För drygt 20 år sedan gjorde BBC en serie om vår planets hav, The Blue Planet. Nu har teamet återvänt till haven och tack vare ny teknologi kan man nu dyka djupare och stanna längre och därmed lära sig mer om djuren som lever i haven.

Av: ulindh

Foto: Charles Fischer

För drygt 20 år sedan gjorde BBC en serie om vår planets hav, The Blue Planet. Nu har teamet återvänt till haven, som täcker 70 procent av jordens yta, men som ändå är det område som är minst utforskat. Men tack vare ny teknologi kan man nu dyka djupare och stanna längre och därmed lära sig mer om djuren som lever i haven. Svensk berättare är Henrik Ekman. 

För i haven lever några av de mest spektakulära djuren på planeten och där förekommer också några av de mest spektakulära händelserna. Det finns havsvarelser med överraskande intelligens som lever komplicerade liv som till viss grad påminner om människans.

Under de fyra åren som produktionen pågick utförde BBC-teamet 125 expeditioner, besökte 39 länder och filmade på alla kontinenter. Teamen tillbringade mer än 6 000 timmar under vattnet och filmade allt från våra närmaste stränder till djupaste dalar.

Seriens sju avsnitt handlar om havets olika delar. Ett avsnitt handlar om oceanens livsmiljö och är inspelat i Sydafrika, Egypten, Australien, Indien, Mexiko, Nya Zeeland, Japan, Norge och Svalbard. Ett annat avsnitt handlar om korallreven och är inspelat i Egypten, Borneo, Australien (Stora Barriärrevet), Indonesien, Maldiverna, Polynesien, Filippinerna och Bahamas. Och ytterligare ett handlar om de gröna haven och är inspelat i Australien, Sydafrika, Kalifornien, Norge, Alaska och Kuba.

Du kan även titta på de sex Blue Planet 2-avsnitten med Sir David Attenboroughs som speaker i SVT Play från kl 02.00 4/3 (avsnitt 1), 11/3 (avsnitt 2), 18/3 (avsnitt 3), 25/3 (avsnitt 4), 1/4 (avsnitt 5) och 8/4 (avsnitt 6).

När:
SVT2 söndag 4 mars 2018 kl 19.00, Världens natur: Blue Planet 2 (1:6)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.