Nyheter > Tre äventyrare korsar Madagaskar för ...

Tre äventyrare korsar Madagaskar för regnskogen skull

Världens regnskogar har krympt under senare delen av 1900-talet med fortsättning in i 2000-talet. Madagaskar är inget undantag.

Okunskap och dålig ekonomisk utveckling har drivit på utvecklingen där svedjebruk och olaglig skövling blir ett allt större problem med stora långsiktiga effekter på ekosystem och klimat. Syftet med Expedition TEAM Madagaskar 2014 är att uppmärksamma den extremt oroväckande utvecklingen i Madagaskars regnskog.

- Madagaskars skogar är hem för en otroligt rik fauna och att kunna skydda och bevara detta ekosystem är viktigt inte bara för öns invånare utan även för hela världen. Ett brinnande intresse för miljö/natur, en äventyrslusta och ett engagemang för orättvisor gör att vi bestämde oss för att uppmärksamma problematiken i Madagaskar, säger Nicklas Lautakoski, expeditionsledare Expedition TEAM Madagaskar 2014.

Expeditionen kommer att genomföras helt på egen hand vilket innebär att de bär sin egen packning, lagar sin egen mat och navigerar själva. Där det finns möjlighet kommer man att stanna till i byar och fylla på matförråden - men i huvudsak bär man med sig det man kommer att äta från start. Den medburna maten kommer att kompletteras med fisk, frukt, sniglar och myror som man hittar utmed vägen.

Det blir en tuff expedition som kommer att gå genom fuktig, ogenomtränglig regnskog, över forsande floder och över höga berg. Förutom den fysiska utmaningen att ta sig cirka 50 mil med tung packning så är bland annat matbrist, giftiga insekter och tropiska sjukdomar någonting som gruppen måste förbereda sig på.

Under färden kommer man att dokumentera det man ser för WWFs räkning via bloggar på WWFs hemsida.

- WWF har arbetat på Madagaskar sedan 1960-talet. Viktiga mål är att skapa ett nätverk av skyddade områden. Flera lyckade exempel visar att naturvård och samhällsutveckling kan gå hand i hand, men idag är många av naturskatterna hotade. Vår förhoppning är att samarbetet med Expedition TEAM Madagaskar 2014 ska få fler i Sverige att engagera sig för Madagaskars unika natur- och djurliv, säger WWF Afrikaexpert och Madagaskarkännare Allan Carlson.

Teamet lämnar Sverige den 1 juli och beräknas vara tillbaka igen den 5 augusti. Expeditionen kan följas på www.teammadagaskar.se samt wwf.se och på Världsnaturfonden WWF Facebook-sida.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-03-10 21:57   prettokid
Behöver man isyxor på Madagaskar?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!