Nyheter > Tips för hänsynsfulla naturupplevelser

Tips för hänsynsfulla naturupplevelser

Pandemin har medfört att allt fler söker sig ut i naturen. Det är positivt då det finns studier som visar att friluftsliv får oss att må bra. Men det har också medfört vissa utmaningar i form av trängsel, ökad nedskräpning och ökat slitage. Naturvårdsverket har därför sammanställt ett antal tips på vad man ska tänka på när man besöker naturen.

– Vi är glada att många söker sig ut i naturen, särskilt många nya besökare. Det ger oss bland annat möjlighet att bidra till ökad kunskap om naturen på olika sätt. Men vi ser också behov av ökade informationsinsatser, både om vad man ska tänka på innan man beger sig ut i naturen och när man är på plats, säger Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket. 

Utforska nya områden

Det senaste året har besökstrycket ökat markant i vissa naturområden. För att undvika trängsel är Naturvårdsverkets tips att utforska nya områden där antalet besökare är färre. På länsstyrelsens webbplats under rubriken ”besöksmål” finns information om vad som kan upplevas i olika nationalparker och naturreservat. Där finns även information om infrastrukturen i området, hur det ser ut med parkering, om det går att köpa mat och dryck, var det finns raststugor och vindskydd, samt information om leder.

Ta med skräpet hem

Det stora antalet besökare har bidragit till ökad nedskräpning i många områden. Här är grundregeln att inte lämna kvar någonting i naturen. Det som följer med ut, följer också med hem. Ett bra att tips är att ta med en påse att samla skräpet i. 

Undvik en full parkering

I vissa områden har även överfulla parkeringar skapat utmaningar. Att ställa bilen intill vägen eller tränga sig in på en överfull parkering kan få allvarliga konsekvenser för räddningspersonal och andra som behöver ta sig fram snabbt. Är parkeringen full får man helt enkelt vända om och åka till ett annat område. Ett annat alternativ är att om möjligt lämna bilen hemma, och ta cykeln eller kollektivtrafik till naturområdet.

Naturvårdsverkets checklista för ett hänsynsfullt friluftsliv

  • Det finns många fina platser i naturen. Passa gärna på att utforska nya områden med lägre besökstryck nu när det är många ute.
  • Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet. Då slipper du parkeringskaoset.
  • Välj en bra tid. Kolla upp området du ska besöka i förväg, till exempel via kommunen eller länsstyrelsen, och försök undvika tillfällen när besökstrycket är stort.
  • Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen.
  • Grilla korv? Elda på anvisade platser. Tänk på brandrisken och kolla upp vad som gäller på platsen du ska besöka, till exempel om det är eldningsförbud.
  • Ska du besöka ett naturreservat eller en nationalpark? Här kan allemansrätten vara begränsad. Kolla alltid vad som gäller innan du ger dig ut.
  • Upptäcker du Sverige med husbil eller husvagn? Friheten är stor, men har du koll på vad som gäller? Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig från kommun till kommun.
  • Låt hunden följa med ut. Ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hunden inte springa lös där det finns vilt.
  • Fjällen skiljer sig en del från andra naturområden. Den bästa fjällupplevelsen får du om du är förberedd. Fjällsäkerhetsrådet har tips och råd för härliga och säkra fjällturer.
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar