Nyheter > Tionde upplagan av spektakulär tävling i ...

Tionde upplagan av spektakulär tävling i Skellefteå

Foto: Olaf Schneider

I morgon den 12 februari 2022 kommer Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim, som är en del av världscupen, att genomföras för tionde gången i Skellefteå. Förra året blev det en digital version men nu siktar arrangören Mörkrets och Kylans Glada Vänner på en ”riktig” tävling.

Det är många entusiastiska vintersimmare runt om i världen som ser fram emot att delta i tävlingen som genomförs i Skellefteälven i centrala Skellefteå. Vissa år har deltagare från ett 20-tal nationer gjort upp om titlarna i Skellefteälvens 0,2-gradiga vatten.

– Pandemin har ju ställt till det när det gäller reserestriktioner men vi hoppas även kunna välkomna många utländska tävlande. Naturligtvis kommer vi att följa alla rekommendationer och restriktioner från Folkhälsomyndigheten och Regeringen, säger projektledaren Stina Renström.

Arrangörerna, vars ambition är att förädla mörker och kyla till trevliga upplevelser under vintern, räknar med cirka 400 tävlande som simmar distanserna 25, 50 eller 100 meter i isvaken. Dessutom genomförs en stafett på 4 gånger 25 meter.  Tävlingen invigs på kvällen den 11 februari av landshövding Helen Hellmark Knutsson. Då genomförs också de uppskattade tävlingarna poesi i vak och musik i vak.

Bidragit till hälsotrenden

Genom EU-projektet Världens Coolaste Center arrangeras även ett seminarium den 11 februari om hur människor påverkas av mörker och kyla.

– Tanken med detta projekt är att vi i Skellefteå ska samla alla världens kunskap om hur människor påverkas av mörker och kyla, berättar Jarkko Enqvist som både är projektledare för EU-projektet och för vintersimmet i Skellefteå.

Mörkrets och Kylans Glada Vänner har en egen vak vid Café Kajutan i Stackgrönnan och dit bjuds även allmänheten in för att testa på vinterbad.

– Förutom den finns det också många andra vakar i Skellefteå och jag vågar påstå att vår satsning med vintersimmet bidragit till att vinterbad nu blivit en hälsotrend i hela Sverige, avslutar Mats Wahlberg, ordförande för Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook