Nyheter > Sveriges största skattjakt

Sveriges största skattjakt

Den 2 juli i år lanserades Sveriges första GeoTour, ett samarbete mellan Region Örebro län och länets fyra turistdestinationer; Tiveden, Bergslagen, Karlskoga/Degerfors och Örebro.

The Heart of Sweden GeoTour är ett 50 cacher långt äventyr från kulturhistoriska Bergslagen i norr till Vätterns vackra skärgård i söder. I Sveriges första GeoTour speglas både Sveriges och regionens kultur, historia och samtid där besökaren får uppleva allt från stadsliv, vildmark, gruvschakt och gamla slott till paddling, klättring och mountainbike i häftig miljö. I The Heart of Sweden GeoTour har Region Örebro län och länets turistdestinationer tillsammans gömt 50 stycken cacher på de mest fantastiska platser i länet och på så vis skapat en helt unik skattjakt som passar såväl stora som små.

GeoTour är en kombination av Geocaching som är en verklighets- och utomhus baserad skattjakt som använder sig av GPS enheter och turism. De som utövar geocaching navigerar till en specifik GPS-koordinat med hjälp av sin smartphone och försöker därefter hitta den behållare (geocache) som finns gömd vid platsen. Det finns flera olika typer av cacher, några är stora och rymmer bytesföremål andra är små och ryms i en filmburk. Vissa cacher ligger placerade i svår terräng eller långt ute på en vandringsled. Det finns även olika svårighetsgraderer och i vissa fall kan man behöva lösa en gåta, matematiskt problem eller ett pussel för att få ledtråden som ger dig koordinaten till platsen.

Tourens tre nivåer gör att det finns cacher för både barnfamiljen och den inbitne geocacharen. Den enklare bronsnivån kan du ta på en helg, men om du siktar på guld rekommenderar vi att du avsätter minst fyra dagar så du hinner uppleva allt regionen har att erbjuda. De cacher som hör till The Heart of Sweden GeoTour registrerar man på en särskild webbsida som Region Örebro län har tagit fram www.theheartofsweden/geotour.com

När man hittat 20, 30 eller alla 50 cacher belönas man med ett mycket eftertraktat brons, silver eller guldmynt. Den här typen av belöningar, eller coins, är mycket vanliga bland de GeoTours som finns runt om i världen. De är unika och går bara att förtjäna.

Arrangörerna av geotouren i Örebroregionen är nöjda och glada att kunna presentera Sveriges första GeoTour den är också fram till idag världens nyaste. Geocaching är ett globalt fenomen med över 10 miljoner aktiva geocachare i världen och 3 miljoner utplacerade cacher (lådor).

Tar man hänsyn till hur länge Touren existerat toppar den i antal besökare och andel favoritpoäng per cache jämfört med andra. Detta har resulterat i att den blivit en ”snackis” i geocachingvärlden och redan nu har besökare från England, Tyskland, Holland, Norge, Finland och Danmark loggat cacherna. 

Alldeles nyligen passerade de 1500 favorit poäng på endast 50 cacher. Bortsett från de extremt populära GeoTours som till exempel HQ i Seattle (huvudkontorets egna) så är det väldigt få som kan mäta sig med den här touren när det gäller kvalitén vilket de kan se i statistiken. Till sin hjälp har de haft flera geocacheexperter som noga hjälpt till att planera och utföra touren till dess perfektion. Alla burkar är uppskattade, men favoriterna som får flest poäng är Södra Vattentornet som är unikt och mycket exklusivt då de har fått tillgång till ett riktigt vattentorn mitt i staden, där firningen kittlar i magen även på den erfarne klättraren. Det finns en cache i Tiveden som är mycket uppskattad för den dramatiska och häftiga naturen, det finns en jättefin och barnvänlig cache i Kumla som måste ses och så en annan cache som många tycker är speciell är MTB cachen i Hjulsjö, en extrem fin led kanske en av de finaste i Mellansverige.

Läs mer på The Heart Of Sweden Geotour

Se en film om geocaching:

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in