Artiklar > Sverige runt - 105 dagar

Sverige runt - 105 dagar

Av: Gustav Cronhamn

Jag startade min cykling den 17 maj 2008 i halvdåligt väder och motvind. Med utrustning som vägde 100 kilo och en cykel som inte var rustad för det tänkte jag länge och ofta, hur ska det här gå? Efter 3 timmar gick stödet sönder och efter 5 dagar gav väskhållaren på framhjulet upp. Det var bara att gilla läget och trampa vidare, med all belastning baktill.

Orsa Finnmark med en 2½ mils uppförsbacke var det värsta partiet på vägen upp. Dagen efter fick jag betalt för mödan genom att nästa krascha in i en björnfamilj med 2 ungar och 1 hona. Adrenalinet steg kraftigt och den 6 juni nådde jag Kilpisjärvi på finska sidan. Jag vandrade in till Treriksröset (2mil) och fortsatte sedan söderut.

I närheten av Gällivare åkte jag in i första snöstormen, där kom också första punkteringen. Den 13 juni når jag min bas i Kvikkjokk. Där får jag snabbt byta om till serveringskläder och börja jobba.

Från Kvikkjokk skulle jag göra mitt första toppförsök mot Palkatjåhkkå. Vi var tvungna att avbryta på 1800 meter p.g.a. att vädret blev för dåligt. Den kommande tiden dominerades av stormbyar och hårt väder. Jag fortsatte vandringen mot Abisko och nådde toppen Sälka och Njulla påvägen upp. Därefter åkte jag ner till Ritsem och besteg Ahkka stortopp, 2015m, från sydsidan.

Jag åkte upp till Kebnekaise och ingick i den högalpina sommarkursen. Vi besteg Kebnekaise syd- och nordtopp, Södra Klippberget, Kebnetjåkkå och Tuolpagornis nordkam. Det var mycket intressant och lärorikt.

Därefter avslutade jag vandringen från Suorva till Kvikkjokk. Jag besteg Buchttoppen, Sarektjåhkkås nordtopp, vi gick över Alep Sarekjiegna till Mihkkájiegna och besteg Sarektjåhkkås stor- och sydtopp. Därifrån gick vi över Ahkkavágge och upp mot Pårtemassivet och på Pårteglaciären till Palkatjåhkkå.

Totalt omfattade vandringen 60 mil, 19000 meters stigning, 13 fjälltoppar varav 8 över 2000 meter.

Från Kvikkjokk cyklade jag tillbaka, ner mot kusten och följde östkusten till Hudiksvall, där tog jag in i landet och körde via Falun, Örebro, Motala, Jönköping, Kristanstad till Smygehuk som jag nådde i vackert väder den 25 augusti. Därifrån var det en baggis upp till Göteborg, men vi avslutade med storm.

Dem svåra partierna påvägen ner var, Högakusten, Dalarna, Småländska höglandet, Brösarps backar och Hallandsåsen. Brösarps backar var den enda jag inte kände till eller var förvarnad om, så det blev en liten knäck.

Totalt blev det ca 490 mils cykling med full packning.

Nu väntar nya äventyr och jag är på jakt efter sponsorer. Jag skall cykla dem 2300 milen från Sydafrika till Nordkap, bestiga dem 10 högsta bergen i Afrika samt dem 61 topparna över 4000 meter i Alperna + Eiger.

Har du några ideér eller erfarenheter kring en sådanhär expedition? Kanske vissa kortare delar i min expedition t.ex. Ruwenzoribergen eller Alperna? Kika in på min hemsida för mer informtion. Du kan kontakta mig via min profil här på Utsidan.


/Gustav Cronhamn

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-01-27 18:37   plaskdaja
Jesus Gurra! Skaplig agenda må jag säga.
 
2009-02-15 13:27   Kivirken
"Jag skall cykla dem 2300 milen från Sydafrika till Nordkap, bestiga dem 10 högsta bergen i Afrika samt dem 61 topparna över 4000 meter i Alperna + Eiger."
Herrejesus människa! hur mycket energi har du i kroppen?! Grymt i alla fall! Lycka till!
 
2009-02-16 17:12   Islusen
Ja himmel och pannkaka... vilka projekt??! Häftigt, önskar dig lycka till med sponsorraggandet.
 
2010-03-06 17:27   avslutat medlemskap0429
Snyggt, sånt här gillar jag storskarpt!
Önskar dig lycka till!!!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar