Strålande multisporttävling i Enköping

Av: ilil

Solen skiner. Det är luktar sommar i luften. Det är mycket tidigt på söndagsmorgonen den 18 maj.

Några deltagare börjar värma upp, de testar sina cyklar, känner på paddlarna, nervositeten växer. Det är årets första multisporttävling och för de flesta är det lite pirrigt i magen. Hur ska det gå? Kommer jag att orka?

Vi är i Enköping närmare bestämt på Bredsand alldeles vid Mälaren, där startskottet strax ska gå för Försvarsmaktens Adventure races.

Det har samlats 192 deltagare, 64 lag, från hela Sverige som ska ta sig ut på de olika sträckorna mountainbike, orientering och paddling. Med hjälp av karta och kompass och en massa envishet, ska lagen hitta rätt väg genom skog och på vatten under de 4-7 timmarna som tävlingen pågår. Att hitta den smartaste vägen samt att coacha sitt lag på bästa sätt, är några av de viktigaste framgångsnycklarna för ett vinnande lag.


Starten går och startfältet drar iväg, några rusar ut i skogen och några ta kanoterna ut i vattnet. Dramatiken runt tävlingen visar sig omedelbart. Att paddla två personer i full fart resulterar inte alltid att kanoten går åt det håll som man vill. Kanoter som rammar varandra, en annan kanot som välter och publiken håller andan under ett par minuter tills allt reder ut sig. Alla lag kom iväg. Starten visade bara hur spända alla hade varit inför årets första utmaningar.


Efter fyra timmar och femsträckor börjar de första lagen närma sig slutet av tävlingen. De kommer in på tävlingsområdet för att växla ut på sista sträckan som är paddling. Två herrlag låg sida vid sida och de rusar ut i vattnet för att tjäna sekunder. Slutspurten i herrklassen blev oerhört rafflande. Efter paddlingen befinner sig de båda lagen fortfarande sida vid sida och det avgörande momentet i äventyrsområdet skiljer till slut lagen åt med bara 14 sekunder. Otroligt, kan det bli mer spännande?


De vinnande lagen i tävlingsklasserna kom från Kolmården (herrar), Tyresö (damerna) och Norrtälje (mix). Nu har kampen börjat om att bli mästare i Svenska cupen i Multisport, det vill säga att få flest poäng på minst fyra tävlingar av Försvarsmaktens Adventure races under 2003. Alla resultaten kan du se i sin helhet som bifogad fil eller på hemsidan www.korpen.se/adventureraces.

Jag pratade med flera "nya" lag efter målgången, både i motionsklassen och i tävlingsklassen. Med stora leenden uttryckte de sin lycka över att ha gått i mål och alla sa enstämmigt att det hade varit jättekul att tävla. Det fanns ingen tvekan, de skulle tävla igen.
- Nästa gång ska vi satsa ännu mer, nu vet vi ju vad det är, säger Niclas Falck i laget Team Förort från Eskilstuna. Ett ungt lag från Mälardalens högskola som ”bara” tränar för skojs skull och som vi säkert får se flera gånger i multisportsammanhang.

Årets första multisport tävling är avslutad och de sista lagen gick i mål sju timmar efter start. Ska vi inte ge dem ett hederspris för sin envishet! Bra jobbat!

Nu ser vi fram mot tävlingarna i Norrtälje den 1 juni och Örnsköldsvik den 15 juni Sedan får vi lata oss i hängmattan innan höstens tävlingar drar igång.

Multisport hälsningar
Ingela Ling-Gustavson
projektledare,
Henrik o Veronica Österberg
tävlingsledare
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
Petzl har just lanserat en ultralätt pannlampa med uppladdningsbart batteri, var med i vår tävling så har du chansen att vinna en. 1 kommentar
Äntligen är det dags för en ny fototävling! Fotografera någon rolig och fantasieggande stubbe och var med och tävla. Calazo förlag sponsrar med ... 2 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.