STF ansluter till klimatsmart plattform: "Nu börjar vi samåka"

Svenska Turistföreningen vill bidra till hållbart resande och ansluter sig till Skjutsgruppens samåkningsplattform.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Skjutsgruppen/STF

Foto: Skjutsgruppen/STF

Med start i mars kommer Svenska Turistföreningen, STF, att erbjuda sina 206 000 medlemmar att gratis ansluta sig till samåkningsplattformen Skjutsgruppen. 

– Turismens och friluftslivets största klimatpåverkan kommer just från resandet till platsen. Tillsammans kan vi göra skillnad för klimatet genom att samåka när vi upplever Sverige, vare sig det är på fritiden eller i jobbet, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare på STF.

Skjutsgruppen är en ideell förening som sedan 2007 har utvecklat samåkning i Sverige. Deras senaste initiativ är en plattform där föreningar kan ansluta sig och där medlemmarna kan erbjuda eller efterfråga lediga platser i fordon. Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Skjutsgruppen är redan anslutna och när STF nu går med blir det över 590 000 privatpersoner som har möjlighet att samåka.

– Utgångspunkten är att samåkning kräver tillit, vilket är något som finns inom föreningslivet. 75% av befolkningen, 16 år och äldre, tillhör en eller flera föreningar. Man kan välja att antingen samåka inom sin egen förening eller tillsammans med medlemmar i andra föreningar som är anslutna till vårt nätverk, säger Mattias Jägerskog, ordförande i Skjutsgruppen ideell förening.

Att STF nu ansluter till samåkningsplattformen är ett steg i arbetet med att inspirera och verka för hållbara resor. I september 2023 samlade STF beslutsfattare inom transportbranschen och ledare från landets friluftsorganisationer för att diskutera hur utsläppen från resor till friluftslivet ska kunna minska. Där signerades även Kebnekaiseprotokollet och det bildades ett nätverk som lovade att fördjupa arbetet med klimatsmart resande.

– Nu är det dags att gå från ord till handling, nu börjar vi samåka, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare STF. 


Mer information om hur du som STF-medlem kan börja samåka hittar du på STFs hemsida. Är du inte medlem i någon av de anslutna föreningarna kan du samåka genom att bli medlem i Skjutsgruppen.

Vill du samåka med Utsidans medlemmar? Det brukar ofta komma upp förfrågningar om samåkning i trådarna om fjällvandring. Håll utkik där eller starta en egen tråd. 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vad är en ark för något och vad kan man använda den till? 2 kommentarer
Jag tänkte prova att lifta. Ett nobelt gammalt färdsätt som innebär att man står och hänger vid vägkanten och visar tummen för bilar som åker ... 1 kommentar

Bra saker för din krislåda

Prepping handlar om kunskap och utrustning för att klara en krissituation. Har du allt som behövs när något oväntat skulle hända?