Sportlovstider i Sverige

Från och med nästa vecka startar sportloven i Sverige. Snöbristen är stor i de södra delarna av landet men även utan snö går det att vara ute och njuta av mycket friluftsliv. I fjällen finns det tack och lov gott om snö att åka skidor och pulka på!

Av: ulindh

Från och med nästa vecka startar sportloven i Sverige. Snöbristen är stor i de södra delarna av landet men även utan snö går det att vara ute och njuta av mycket friluftsliv. I fjällen finns det tack och lov gott om snö att åka skidor och pulka på!

I fjällen, från norra dalarna och uppåt, har det snöat ordentligt  vilket gläder många skidåkande sportlovsfirare. Det har också varit friska vindar med snödrev som gör att lavinrisken ökar, men den kan ändras från dag till dag. Ett bra sätt att ha koll på situationen är att titta in på Lavinprognoser.se. där uppdateras läget kontinuerligt och du kan själv vara med och berätta vad du sett eller uppmärksammat på fjället.

Vill du veta hur snöläget är på olika skidorter har snörapporten aktuell status. 

Mest nysnö just nu har Riksgränsen med 378 cm följt av Ramundberget 171 cm och Hemavan 165 cm. (Källa Snörapporten, snödjupet gäller per 6 februari 2020)

Det behövs inte snö för att vara ute och röra på sig och ha kul under sportlovet det är alltid skönt att vandra eller promenera i skogen med matsäck. Kanske sova en natt ute i vindskydd eller i tält och prova att göra upp eld, grilla korv och göra pinnbröd. 

Skridskosugna kan söka konstfrusna isar och plogade banor på skridskonätets karta

För den som vill prova på fiske så bjuder Sportfiskarna in ungdomar till kostnadsfritt Sportlovsfiske i Göteborg och Jönköping med omnejd. 

Många fler sportlovsevenemang presenteras i de lokala tidningarna.

Sportlovsveckorna infaller i år mellan vecka 7 till 11.

Läs mer

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Hur gör man vandringen till något som barnen vill göra om? Skogsmulleledaren Kristin Malmcrona Friberg ger sina bästa tips!
Vad ska packas och vad behöver skaffas för en lyckad familjevandring? Victor Solli, pappa och butikschef på Naturkompaniet, ger sina bästa råd.
Utsidan ställer tre frågor till en av författarna, Anna W Thorbjörnsson.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips