Nyheter > Sören har vintercyklat från Haparanda till ...

Sören har vintercyklat från Haparanda till Strömstad

Sören Kjellkvist har vintercyklat längs hela Sveriges kustlinje från Haparanda i norr till Smygehuk i söder, sedan vidare längs västkusten för att slutligen, imorgon den 24 januari, nå målet i Strömstad.

Cyklingen startade den 27 november 2017 från Stortorget i Haparanda. Sören har stannat vid skolor längs med rutten och informerat om hur man kan äta mer klimatsmart mat.

Han har cyklat i samverkan med Naturskyddsföreningen i skolan och det pedagogiska temat har varit klimatsmart mat.

Under cyklingen har han bara ätit mat där bäst-före-datumet redan passerats. I ett genomsnittligt svenskt hushåll slängs 107 kilo matavfall (fast och flytande) per person och år. Det är nästan två kilo i veckan och verkligen helt i onödan!

Svenska skolor har dagligen kunnat följa äventyret och samtidigt aktivt arbeta med klimatsmart mat och bjuda in Sören för ett besök.

- Det cyklas alldeles för lite på vintern i Sverige. Vi kan alla göra en insats för både klimat, hälsa och plånbok genom att ställa bilen och ta cykeln, även på vintern, säger. 

- För att verkligen testa att det går bra att även cykla vintertid ville jag cykla längs hela Sverige vintertid. Det enda som skiljer sig mot cykling på sommaren är egentligen dubbdäck och en riktigt bra belysning. Elcyklarna har utvecklats enormt tekniskt sett och är nu ett fullgott alternativ till bilen, säger han.

Läs hans dagbok på bloggen.

 

Logga in