Nyheter > Snöglädje till 20.000 fjärdeklassare

Snöglädje till 20.000 fjärdeklassare


Foto: Karl Hägglund

Projektet Alla på snö har under vintern spridit kostnadsfri snöglädje på skoltid i 32 kommuner, från norr till söder. Hela 20 000 barn i årskurs 4 har fått uppleva en rolig dag på snö under vintern 2014/015 och sedan starten 2009 har 71 000 barn deltagit.

Glädjen är stor bland barnen som får möjligheten att delta på en Alla på snö-dag. Skratten är många när de glider fram på snön, oavsett om de aldrig tidigare har stått på ett par skidor eller susar ned för backen. Så här skriver en av eleverna:

”Det var jätteroligt att umgås med alla mina vänner och samtidigt åka skidor. Det bästa var att få prova på att åka skidor, fast att det var svårt, men sedan blev det mycket enklare.”

Det är många barn som deltar under en Alla på snö-dag. För att kunna ge dem en bra och säker upplevelse utbildas gymnasieelever i den deltagande kommunen till Alla på snö-ledare.

– Barn- och fritidsprogrammet vid Kristinegymnasiet i Falun deltar i Alla på snö för att ge våra elever möjlighet att utveckla sitt pedagogiska ledarskap, säger Lena Cedrenius, karaktärsämneslärare, Barn- och fritidsprogrammet på Kristinegymnasiet i Falun.

Fler och fler kommuner vill vara med och sprida snöglädje. Under 2015 hälsade vi Vansbro, Falun, Eksjö, Åmål, Gävle, Örebro, Vilhelmina, Östersund och Kiruna kommun välkomna som nya Alla på snö-kommuner.

– Vi är otroligt glada att fler och fler får upp ögonen för Alla på snö. Det är jätteviktigt att vi fortsätter aktivera våra barn och ger dem en chans att upptäcka hur kul det är med fysisk aktivitet på snö, säger Charlotta Bürger Bäckström, Svenska Skidförbundets projektledare för Alla på snö. Under fredagen (17 april) avslutar vi en fantastisk Alla på snö-säsong i Lindvallen, Sälen, där ledare och elever från Falun genomför säsongens sista Alla på snö-dag, avslutar Charlotta.

För att genomföra en Alla på snö-dag i kommunen behövs:

En skidanläggning
En gymnasieskola och engagerade elever som vill lära sig att bli ledare
En lokal projektledare
Engagerade lärare och nyfikna 4:e klassare!
En klubb eller lokal avdelning

Läs mer på Alla på snös hemsida

Alla på snö drivs av: Svenska Skidförbundet, Friluftsfrämjandet tillsammans med Svenska Skidrådet och i samarbete med sponsorerna ICA, SkiStar, Vattenfall, Postkodlotteriet och våra Alla på snö-kompisar Håll Sverige Rent, Intersport samt Riksidrottsmuset.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-04-22 21:34   xblp
Jättebra Initiativ!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!