Skoterleder!

Riv upp beslutet om skoterleder i Kebnekaiseområdet!

Av: Christer Lindh

Länsstyrelsen i Norrbotten har fattat ett kortsiktigt beslut utifrån ett lokalt perspektiv som strider mot regeringens vilja när man etablerar rikligt med skoterleder i det internationellt attraktiva Kebnekaiseområdet. Det anser Svenska Turistföreningen och kräver i ett överklagande till regeringen att omgående häva beslutet fattat den 26 januari.

STF anser att det är ett ödesdigert beslut. Områdets värdefulla natur- och friluftsvärden kräver ett nationellt ansvar som länsstyrelsens ledamöter har undvikit att ta. STF anser att beslutet går emot regeringens avsikt att bevara Kebnekaise som ett tyst och ostört område med få eller inga skoterleder, säger Göran Lindstedt, generalsekreterare i Svenska Turistföreningen.
STF anser att det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv där man funderar över hur människors behov av rekreation kommer att se ut i framtiden. En annan fråga är hur trafik och motorfordon kommer att se ut om 10, 20 eller 50 år. Lokala intressen och kortsiktiga kommersiella motiv dominerar debatten på bekostnad av ansvaret för områdets framtida utveckling. STF tror också i motsats till länsstyrelsen att bullernivån kommer att öka snarare än att ligga på en låg nivå då skotrarna tillåts köra på de klassiska skidlederna.
- Vi får allt svårare att locka besökare till anläggningar och områden som domineras av skotrar. Beslutet kan innebära slutet för den klassiska fjällturismen på Kungsleden och i Norrbottens län, som har sådana fantastiska utvecklingsmöjligheter. Länet har precis de rätta förutsättningarna för att tillgodose människors rekreationsbehov – det exotiska i en stor, orörd natur med tystnad och hisnande upplevelser. Rätten att slippa ljud borde vara större än att skapa dem, säger Göran Lindstedt.
Föreningen anser att det ska finnas ett icke-motoriserat område med leder och övernattningsstugor för skidturismen i varje fjällän. I Norrbotten finns redan 1 400 mil markerade skoterleder och dessutom fri åkning i stora delar av länet.
- STF är inte emot skotern, men vi är motståndare till att man får åka i stort sett överallt. Vi anser att det är rimligt att det sparas ett område i Norrbotten för att tillgodose skid- och friluftsfolkets rekreationsintressen. Mot den bakgrunden anser STF att Kebnekaise regleringsområde kan lämnas fritt från skoterleder utan alltför stora eftergifter för skoteråkarna i länet, säger Göran Lindstedt.

Källa: STF Pressrum

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.