Skåneleden fyller 40 år - firar med ny bok

I år fyller Skåneleden 40 år och det firas med boken Vandringar på Skåneleden, av Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson som kommer ut idag den 19 oktober. Vi ställde några frågor till författarna.

Av: ulindh

I år fyller Skåneleden 40 år och det firas med boken Vandringar på Skåneleden, av Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson som kommer ut i slutet av oktober.

Skåneleden erbjuder 120 mils vandring av olika karaktär och lockar ständigt fler besökare. Boken är den ultimata guiden för vandrare, unga som gamla, som vill upptäcka Skånes vackra landskap till fots.

Det är ett faktum att vandringsintresset ökar starkt och naturupplevelserna finns ofta närmare än vi tror. Det vill författarna visa på i denna bok. Boken innehåller praktiska tips, fakta och rutter, där man bland annat kan hitta vandringar som kan kombineras med matupplevelser, viltskådning eller vandringsleder optimerade för barn eller varför inte hundar. 

Caroline Alesmark är frilansjournalist och författare. Caroline har tidigare gett ut boken Gåtfulla Skåne. Tillsammans med Kenneth Joelsson har hon tidigare skrivit guideboken Vandra Skåneleden och appen Vandra i Skåne

Kenneth Joelsson är naturvägledare och arbetar med led-utveckling och guidade vandringar. Kenneth har tidigare skrivit guideboken Vandra Skåneleden och appen Vandra i Skåne tillsammans med Caroline Alesmark.

Vi ställde några frågor till Caroline och Kenneth.


Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson

1. Skåneleden invigdes 1978 med sex etapper mellan Sölvesborg och Glimåkra och fyller 40 år i år, när tog ni era första steg på leden?

Caroline: Svår fråga, jag växte upp vid Stenshuvud, som Skåneleden går rakt igenom, så det måste ha varit väldigt tidigt rent tekniskt. Och så var jag scout i Kivik och då var man alltid ute och for i snåren. Mer medveten om Skåneleden blev jag för åtta år sedan när jag som frilansjournalist fick i uppdrag att gå sex mil av Österlenleden och skriva om den.

Kenneth: Under min uppväxt i Dalby tog jag tidigt, redan i mellanstadiet, långa solovandringar i de omkringliggande skogarna. Kanske trampade jag på leden då. Annars gjorde jag det definitivt i slutet på 90-talet då jag ofta vandrade på Skåneleden över veckosluten.

2. Ni har ju tidigare skrivit boken Vandra Skåneleden, hur skiljer sig den här boken från den?

Caroline/Kenneth: Dels är vi faktiskt finansierade den här gången. Vi fick 100.000 kronor av Region Skånes miljövårdsfond för att göra en bok om leden inför Skåneledens 40-årsjubileum, vi berättar bland annat historien om hur Skåneleden kom till. Den förra boken var uppdelad i geografiska vandringar. Den här är uppdelad tematiskt, till exempel Vandring och matupplevelser och Vandra med hund, inklusive kartor. Den innehåller även kapitel om till exempel utrustning.

3. Har ni gått alla etapper på Skåneleden själva?

Caroline: Nej, men jag har nog gått 80 procent. 

Kenneth: Yepp, med undantag av några mindre transportsträckor. 

4. Intresset för vandring ökar ju hela tiden, har ni märkt av det under ert arbete med boken?

Caroline: Det har varit väldigt tydligt, vi började arbeta med förra boken hösten 2013 och det var precis i början av peaken. Idag har vår Facebook-sida nästan 10.000 följare, och det skrivs mycket mer om vandring och utomhusvistelse i media. Vi gjorde även en app 2016-2017 där texter om Skåneleden översattes till teckenspråk och syntolkades i appen Vandra i Skåne. Bakgrunden var att vi blev kontaktade av flera appföretag efter förra boken, något som ledde till samarbete med företaget HiStory. Tillsammans med dem vann vi 1,6 miljoner i en innovationstävling hos Post- och Telestyrelsen på temat ”Aktiv fritid” för att utveckla appen. 

Kenneth: Då jag arbetat med vandringsleder och friluftsliv åt kommuner och olika regioner i nästan tjugo år, kan jag absolut bekräfta att vandringsintresset aldrig varit så stort som idag. Då jag ofta är ute längs leden privat eller i arbetet träffar jag många av våra läsare i fält. De har uttryckt en stor tacksamhet för vad jag och Caroline förmedlat och efterlyst fler tips. Det känns fantastiskt att kunna bidra till att inspirera fler människor att ta på sig ryggsäcken och ge sig ut i landskapet som en del av det ökade intresset, bra guideböcker uppskattas verkligen! 

5. Vilken eller vilka etapper av Skåneleden skulle ni rekommendera till någon som aldrig vandrat där tidigare?

Caroline: Jag är väldigt svag för etappen Kivik-Haväng-Alunbruket. Du får både hav, skog, kultur och tidlöst landskap. Och vandringen längs Verkeån är otroligt vacker.

Kenneth: Just nu skulle jag vilja lyfta fram godslandskapen runt Romeleåsen öster om Lund, den dramatiska kusten runt Kullaberg samt lugnet i Hovdalaområdet söder om Hässleholm.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Anita och Gustaf Forsell har kommit ut med boken Sarek till Arktis. I boken har de skrivit om de finaste platserna de besökt då de under 20 år rest ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg