Silva förvärvar Primus och stärker två innovativa svenska varumärken

Silva Sweden AB förvärvar 100% av aktierna i Primus AB från Fenix Outdoor AB. Avtalet signerades idag och slutförandet av affären sker den 28 april, 2023.

Av: ulindh

Silva Sweden AB förvärvar 100% av aktierna i Primus AB från Fenix Outdoor AB. Avtalet signerades idag och slutförandet av affären sker den 28 april, 2023.

Både Silva och Primus har ett starkt svenskt arv och en stolt historia av innovationer. Silva uppfann den första vätskefyllda kompassen år 1933 vilket satte en global standard för hur navigation fungerar. Ca 40 år tidigare skapade grundarna av Primus världens första sotfria fotogenspis.

Målet med förvärvet är att utnyttja synergier mellan de båda varumärkena för framtida tillväxt och att ytterligare utveckla de unika styrkor som respektive varumärke representerar.

Sedan Silva förvärvades av Verdane år 2021 har strategin varit att stärka Silvas position som en betydande leverantör och partner av utrustning.

”Förvärvet av Primus stärker vår position som en stark leverantör av utrustning för atleter och äventyrare. Primus är ett starkt varumärke inom teknisk utrustning för friluftsliv med en global närvaro som säljer till samma kanaler som Silva med begränsat överlappande sortiment”säger Richard Jägrud, VD på Silva Sweden AB.

Silva och Primus har gjort en kraftfull tillväxtresa de senaste åren och har båda vunnit starka positioner på olika marknader. Detta, tillsammans med en ambitiös agenda för innovation, varumärkesutveckling och hållbarhetsarbete, innebär hög potential för fortsatt tillväxt och expansion. Eftersom båda varumärken delar liknande mål inför framtiden så möjliggör enade krafter ett accelererat arbete för mer omtanke om planeten och människorna som bor på den.


Om Silva:

Silva är ett svenskt outdoorföretag som lanserade världens första kompass år 1933. Redan 1935 presenterade Silva sin första pannlampa: Zeiler-pannlampan. Ända sedan dess har Silva fortsatt att utveckla produkter för alla tillfällen utomhus. Kompasser, pannlampor, löparvästar och smarta tillbehör till ditt äventyr som gör livet på fjället, vattnet eller i skogen både säkrare och roligare. Idag samlas innovationerna kring hållbarhet och prestation för världsatleter samt vardagsäventyrare.

SILVA har distribution i Norden, Europa, Asien och Nordamerika. Sedan 2021 ägs SILVA av Verdane. För mer information, besök www.silvasweden.com.

Om Primus:

Primus tog sin början i en liten smedja i centrala Stockholm 1892, när grundarna skapade världens första sotfria fotogenspis. Sedan dess har Primus blivit synonymt med tillförlitlighet och innovation. Primus blev förstahandsvalet för säkra och pålitliga produkter som stöttade små och stora utomhusäventyr med en kulinarisk känsla. Produkter från Primus har möjliggjort många stora äventyr, som när Roald Amundsen blev den första människan att nå Sydpolen eller när Tenzing Norgay och Edmund Hillary var de första som nådde toppen på Mount Everest.

Om Fenix Outdoor

Fenix Outdoor etablerades under tidigt 2000-tal av grundarna av Fjällräven, när Fjällraven inledde sin resa med sammanslagningar och förvärv. Sedan dess har organisationen växt till att inkludera fem större varumärken inom friluftssegmentet – Fjällräven, Hanwag, Royal Robbins, Tierra och Primus – samt ägarskapet och driften av friluftsbutiker med premiumvarumärken inom den verksamhet vi kallar Frilufts Retail Europe - Naturkompaniet (Sverige/Norge), Friluftsland (Danmark), Partioaitta (Finland), Trekitt (UK) och Globetrotter (Tyskland).

Den gemensamma nämnaren för alla Fenix Outdoors varumärken är utveckling och försäljning av högkvalitativ och hållbar friluftsutrustning och upplevelser som inspirerar människor att vistas i naturen. Fenix Outdoor är listad på Nasdaq OMX, Stockholm, Large Cap.

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.