Nyheter > Scandinavian Outdoor Award

Scandinavian Outdoor Award

Efter två och en halv dagars testande och diskuterande har en internationell jury med nio friluftsjournalister, bloggare och återförsäljare kommit fram till vinnarna av Scandinavian Outdoor Award för vintersäsongen 2018/2019.

20 innovativa produkter nominerades från 63 varumärken.

Vinnaren blev Fjällräven Lappland Hike, en 15 liters ryggsäck för dagsvandring och jakt, som utvecklats hållbarhetsmässigt i kombination med hög komfort och rätt egenskaper. Övriga stolta vinnare i olika kategorier kommer från Röjk, Ecco, Isbjörn of Sweden, Fjällräven tilldelades även pris i en annan kategori. Produkter från Reima och Viking fick juryns särskilda omnämnande. 

Vinnare: Fjällräven, Lappland Hike 15

En 15-liters ryggsäck gjord för vandring och jakt där bakpanelen och axelkuddarna är gjorda av hårdpressad opreparerad ull som kommer från Europeiska gårdar. Ullen är av grov kvalitet som normalt skulle brännas.

"Den här bakpanelkonstruktionen eliminerar behovet av petroleumbasterad plast, skum och tyger, ett steg i rätt riktning för att göra säckarna mer hållbara", säger en jurymedlem.

Tyget i säcken är gjord i G-1000 Heavy Duty Eco som kan vaxas miljövänligt med vax för att göra det vattenavvisande. Under testet imponerade säcken med sin bärkomfort och goda funktionalitet.

Priset för Hållbarhet tilldelades: Röjk, Badland jacket

Med Badland jacket presenterar Röjk ett vind- och vattentätt skal av väldigt tätt vävd och smidig merinoull, helt fri från kemikalier.

"Det är väldigt imponerande hur väl tyget avger fukt utan användning av vattenavvisande kemikalier", säger en jurymedlem. Juryn imponerades också av hur väl jackan reglerade kroppstemperaturen både vid turskidåkning och vid vandring på snöskor. Förstärkningarna är gjorda av organisk europeisk hampa, ett utmärkt alternativ till softshells gjorda av petroleumbaserade tyger.

 

Kategorin Kläder: Fjällräven, Keb Touring Trousers

Det här är byxorna som passar bra för turskidåkning eller vandring höst och vinter. Byxan är gjord av PVC-fri delvis återvunnet stretchtyg som ger stor rörelsefrihet. Förstärkningarna på rumpa, innerben och knän är gjorda i G-1000 Eco material och kan behandlas med vax för bättre vattenavstötning.

Kategorin Skor: Ecco, Exostrike

Genom att bonda ett superstarkt tyg till ett slags läder har man fått fram ett material med mindre vikt och extra vattenskydd. Den första skon som använder det här materialet är Ecco Exostrike, en lätt vandringssko. Passformen är handskliknande och mellansulan i P.U.Phorone ger en bra komfort. Skon visade sig också ha bra fästförmåga i vinterförhållanden.

Kategori Barn: Isbjörn, Stroller Bag

Det här är en barnvagnspåse som passar alla årstider. Det vattentäta och andningsbara ytterhöljet skyddar mot vind och regn och ett extra avtagbart innerlager gör påsen lämplig för kyligare dagar. Dragkedjan skyddas av ett dragrör och upptill finns en avtagbar fuskpäls som skyddar barnets ansikte mot vind. Tack vare bra materialval kommer den att fungera i flera generationer. 

Juryns omnämnande 1: Viking, Constructor Boa III

Genom kontinuerliga förbättringar har de här stövlarna blivit en av de bättre som finns. Insidan på stövlarna har Primaloft Airgel, ett material som isolerar bättre än skum som normalt används. Juryn testade dem när de gick med snöskor och de kändes väldigt bekväma och höll fötterna härligt varma.

Juryns omnämnande 2: Reima, Villku

Den här vanten gör att barnen syns bättre i mörkret. Nästan hela vanten är gjord i ett reflekterande material, öppningen är stor som gör det lätt att sätta på och ta av vanten. 

Juryn består av:

Gijs Loning (NL), Outdoor Guru
Frank Wacker (DE), Outdoor Magazin
Anton Kalland (FI), 
Prettybackward
Philipp Olsmeyer (SE), NORR Magazine / 365
Will Renwick (UK), OutdoorMagic
Marie Kjellnäs (SE), Utemagasinet
Wietse Claes (BE) , AS Adventure
Matthias Aßmann (SE/DE), Mandel/SOA Project
Nina Herlin (SE), Mandel/SOA Communication


 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!