Nyheter > Samverkan i Helagsfjällen kring fjällrävar ...

Samverkan i Helagsfjällen kring fjällrävar prisas


Foto: Meijer

Igår, den 22 maj, på den internationella dagen för biologisk mångfald avslöjades vinnarna av Staffan Svanbergs nyinstiftade minnespris för samverkan mellan turism och naturvård – Årets mångfaldhetspris. I år går utmärkelsen till tre personer, Erik Gardfall och Emma Frisell från Svenska Turistföreningen (STF) samt naturbevakare Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för deras samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet. Själva prisceremonin sker onsdagen den 23 maj kl 11 i Östersund. 

Under mer än sex år har STF och länsstyrelsen i Jämtland utvecklat ett nära samarbete kring hur fjällrävarna i Helagsområdet kan visas upp för besökarna genom guidade fjällrävssafaris. Tillsammans sprider de information om ett av fjällvärldens mest hotade däggdjur och bidrar dessutom med pengar till arbetet med att rädda fjällräven.

- Vi har ett unikt och välfungerande samarbete mellan oss på STF Helags, Länsstyrelsen och forskare på Stockholms universitet och det är väldigt roligt att det uppmärksammas i det här sammanhanget, säger Emma Frisell, platschef STF Helags och Eric Gardfall, STF Fjällstugor tidigare platschef på STF Helags och initiativtagare till fjällrävsguidningarna.

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Initiativet till priset kommer från Ekoturismföreningen med hjälp av en privat donation. Under minst tre år kommer priset att premiera framgångsrika exempel på samverkan mellan naturturism och naturvård och människorna bakom. Initiativ och insatser som stärker naturskydd, gynnar biologisk mångfald och tillgängliggör vår natur för fler. Pristagarna utses av en jury bestående av företrädare för Svenska Ekoturismföreningen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg.

Föreningen motiverar valet av de första pristagarna på följande vis:

- Lärdomarna runt fjällrävssafarin visar att naturturism och naturvård rätt hanterat kan bli ett framgångsrikt koncept. Fjällstationens guider har tillgängliggjort och visat upp fjällräven under mer än fem år för bortåt 500 besökare, vilka i sin tur blivit ambassadörer för en hotad djurart. Dessutom har en stor andel av intäkterna från guidningarna donerats vidare till fjällrävsprojektet, fjällstationens guide är nu på väg att doktorera på fjällrävar och de lyor som besöks får ut fler valpar än genomsnittet i området. Därför är vi väldigt glada att på det här viset kunna premiera det arbete som Erik Gardfall påbörjade för flera år sedan och som dagens platschef Emma Frisell har förvaltat och utvecklat ihop med länsstyrelsen, säger Ekoturismföreningens ordförande Annika Fredriksson.

Läs mer om Staffan Svanbergs minnespris.

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!