Nyheter > Sällsynta skogshundar födda på Kolmården

Sällsynta skogshundar födda på Kolmården


Foto: 
Kolmården

I Sydamerika blir skogshundarna färre för varje år. Under en tolvårsperiod har antalet minskat med nästan 25%. Desto ljusare ser det ut i det europeiska bevarandeprogrammet för arten som precis fått ett mycket välkommet tillskott av tre ungar födda på Kolmården. 

Det var tidigare i år som Kolmården tog emot två skogshundar, en hona och en hane, med förhoppningar om att kunna bidra till det viktiga bevarandearbetet för arten. 

-Föräldrarna kom till oss i våras från andra djurparker och är en del av ett bevarandeprogram. Skogshundarna i Europas djurparker fungerar som en livsviktig reserv, en sorts levande backup för sina vilda och allt mer hotade släktingar i Sydamerika, säger Filip Johansson, Djurchef på Kolmården.


Foto: Kolmården

Ungarna, en hona och två hanar, föddes inomhus i en lya där föräldrarna ständigt vakar över dem. Än så länge är ungarna mycket små och hjälplösa, men vid 2 månaders ålder börjar de följa med sina föräldrar ut ur lyan. De vägde vid födseln runt 150 gram och kommer som vuxna väga uppåt 8 kilo och mäta 30 cm i mankhöjd. Trots sin storlek kan skogshundar i flock fälla bytesdjur flera gånger större än dem själva.

-Vi har precis genomfört en första kontroll av ungarna och könsbestämt dem, vägt dem och sett över deras allmäntillstånd. Allt ser väldigt bra ut och alla tre är både starka och friska. Det känns oerhört roligt att föräldraparet fann sig så snabbt med varandra i sin nya anläggning och att vi redan nu kan bidra till det europeiska bevarandeprogrammet, säger Siri Brobeck, djurvårdare på Kolmården.

Skogshunden är en för många helt okänd art och i Sverige finns de bara på Kolmården. Den förekommer naturligt i Sydamerika där den främst hotas av att deras levnadsmiljöer förstörs. Den minskar i antal och man bedömer att 25% av alla skogshundar försvunnit under en tolvårsperiod. Det är en oerhört skygg art som sällan ses av lokalbefolkningen i områdena de lever i. Mycket av den kunskap man har om skogshunden kommer från studier i djurparker. Kolmårdens skogshundar ingår i ett bevarandeprogram som fungerar som ett komplement till bevarandeinsatser som görs på plats i länder som Brasilien och Argentina. Om arten skulle utrotas eller minska drastiskt i antal finns en reserv i Europas djurparker, bland annat på Kolmården.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!