Nyheter > Så visar du din tur på Google Earth

Så visar du din tur på Google Earth

Patrik Karlsson har gjort ett program som skapar fotoalbum av geotaggade bilder, Mapollage. Här förklarar han hur programmet fungerar:

För att detta skall var möjligt måste du först säkerställa att bilderna geotaggas. Att geotagga sina bilder innebär att positionen från GPS:en lagras i bildens metadata. Detta är något som telefonens kamerapp gör automatiskt när det är aktiverat. Hur du aktiverar geotaggning på just din telefonmodell framgår i dess system.

Med koordinaten inbakad i bildfilen kan du sedan skapa så kallade kml-dokument, dessa kan öppnas av olika program och webbtjänster men i den här guiden förutsätts att man använder sig av Google Earth Pro för datorer.

Programmet vi ska använda och som heter Mapollage är fritt och kan hämtas hem från http://trixon.se/projects/mapollage/. Mapollage kräver Java för att fungera men går då också att köra på Linux, macOS och Windows. Saknar du Java finns det för installation på https://www.java.com/sv/

Med både Mapollage och Java på plats är det dags att köra igång!

Trots de rika inställningsmöjligheterna är det enkelt att komma igång och skapa sitt första kml-dokument, följ bara dessa steg:

  1. Lägg till en profil. (Profiler gör det enkelt att återkalla olika inställningar)
  2. Bocka i “Öppna när slutförd”.
  3. Välj en bildkatalog under fliken “Källa”.
  4. Tryck på startknappen.
  5. Välj namn på den fil som skall skapas.

Nu skapas ett dokument som öppnas automatiskt när körningen är slutförd och du kan utforska din tur.

Vill du påverka hur resultatet blir finns det gott om alternativ under varje flik utöver de övergripande programinställningarna. Då dessa är omfattande rekommenderas läsning av dokumentationen på https://trixon.se/projects/mapollage/documentation/, men du kommer långt på kreativ nyfikenhet också.

Vill man dela med sig av sina spår kan man i Google Earth välja att “Spara plats som” en kmz-fil. Värt att tänka på är att den snabbt kan bli mycket stor då bilderna bakas in,  Mapollage dokumentation beskriver dock olika alternativ.

Rapportera synpunkter och fel till [email protected]

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in