Nyheter > Roine Magnusson utsedd till Årets ...

Roine Magnusson utsedd till Årets naturfotograf

 

Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2017 är Roine Magnusson. Stipendiet delas ut för 27:e året och prissumman är 25 000 kronor.

Roine Magnusson får utmärkelsen för sina mångfaldiga och personliga tolkningar av Sveriges natur. Genom Roines kamera blir djur och växter individer snarare än arter. I sitt senaste bokprojekt tar han oss med in i ett helt annat bildspråk. Bilderna uttrycker en skörhet och närvaro som är få fotografer förunnad, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Roine Magnusson är en fotograf som söker okonventionella sätt att närma sig bilden. Han porträtterar kor och träd som de personligheter som de är i böckerna Kor - en kärlekshistoria (årets pandabok 2012) och Till träden. Han flyger ultralätt flygplan över Sverige i Nils Holgerssons fotspår under arbetet med Den underbara resan (Årets pandabok 2007).


Sparvuggla. Foto: Roine Magnusson

Roine har under de senaste 25 åren jobbat med bilder inspirerade från naturen. Intresset för natur startade redan i unga år där just fåglar var huvudintresset.
Det har varit en dröm för honom sedan dess att få ge ut en alldeles egen fågelbok, ”Nära fåglar” tillsammans med författarparet Mats & Åsa Ottosson blev resultatet av månaders fotografering på svenska fågelstationer. Den blev nominerad till Augustpriset 2017 och utsågs till vinnare i svensk bok-konst.

̶   Fantastiskt och underbart på samma gång, trodde jag aldrig.
Lyckan är stor att tillsammans med alla våra nära fåglar få mottaga denna hedervärda utnämning, säger Roine Magnusson.

Blåmes. Foto: Roine Magnusson

Roine Magnussons webbplats.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in