Nyheter > Robin Trygg klarade Cho Oyu

Robin Trygg klarade Cho Oyu

Robin Trygg, en gång yngste svensk på Mt Everest, är nere i Himalaya för att ta sig an två av världens högsta berg, Cho Oyu som med 8201 m är världens sjätte högsta berg, och Mt Everest som med 8848 m är världens högsta berg, under en och samma expedition. Den 7 maj klockan 15.10 kinesisk tid, stod han på toppen av Cho Oyu.
 
- Det var några tuffa dygn som krävde en hel del av mig. Men till slut blev jag och min vän Chhiring de första att toppa berget på cirka 1,5 år. Det var relativt hårt väder och vi spenderade cirka 15 minuter på toppen. Det kändes fantastiskt, säger en mycket trött men också glad Robin Trygg från ABC på cirka 5700 meters höjd.Robin hade förhoppningar att göra bestigningen utan syrgas, men vid 8000 meter valde han att använda syrgas för att rädda fingrarna från förfrysning.
 
Robin beger sig nu till Mt Everest som han alltså bestigit en gång tidigare. Den här gången ska han försöka nå toppen från nordsidan/Tibet. Lyckas han blir han förste svensk att ha bestigit berget från både syd- och nordsidan, samt efter Göran Kropp den andre svensken någonsin att ha stått på Everest två gånger.

Följ expeditionen

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-05-10 15:54   mBengtson
Varför ens nämna att man tänkt göra det utan syrgas när det ändå visar sig att man burit med det upp å sen använt.

Att folk lyckas skrapa ihop pengar för sånt här 2016.

Cirkus Himalaya
 
Svar 2016-05-21 21:15   Caroline Henriksson
Anser du att prestationen hade varit större om han offrat sina fingrar och kanske ej kunnat klättra mer? Där har vi helt olika människosyn, Martin. Självklart är det grymt att göra det utan syrgas, men om man intendå väljer säkerheten först så anser jag att man inte har i bergen att göra.
 
Svar 2016-06-26 13:27   mBengtson
Precis, prestationen är inte jämförelsevis någonting jämfört med å köra utan syrgas. Men att gå i jakledet och betala hundra tusentals kronor för att få vara med i denna mediala cirkus ger väl lite fikabordspoäng.

Nej, jag är varken avundsjuk eller imponerad som du säkert förstår. Varför skall du förlora fingrar bara för du inte använder syrgas? Då får man väl vända ännu tidigare? Du inser kanske att för någon med ditt tankesätt, är toppen allt...
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!