Nyheter > Rekordmånga går en lavinutbildning

Rekordmånga går en lavinutbildning

Förra vintern utbildades sammanlagt 316 skid- och snowboardåkare genom Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) som samordnas av Naturvårdsverket. Det är en närmare 50-procentig ökning jämfört med genomsnittet de senaste tio säsongerna. Denna mycket positiva utveckling fortsätter innevarande vinter genom att antalet anmälda deltagare till en kvalitetssäkrad lavinutbildning ökar ytterligare.

– Det är bra att så många väljer att gå en kvalitetssäkrad lavinutbildning. Dessa utbildningar är en viktig del i det förebyggande arbetet för att undvika laviner och olyckor, säger Mattias Tarestad vid Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV).

Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd genomförde i april och maj 2017, tillsammans med Freeride.se, en enkätundersökning med frågor om kunskaper och attityder till laviner och offpiståkning. Sammanlagt svarade 1208 skid- och snowboard-åkare där tre av fyra respondenter svarade att de har fått sina kunskaper om laviner och lavinsäkerhet på nätet. Sex av tio svarade att de hade gått en lavinkurs.

– Att läsa om laviner eller se en lavinfilm är en bra bas som ger en grundläggande förståelse, exempelvis genom den kostnadsfria webbutbildningen SVELAV Intro. Men det kan inte ersätta den kunskap som ges genom en kvalitetssäkrad utbildning under professionell handledning. Att röra sig i lavinterräng utan lavinutbildning ökar risken att utsätta sig själv och andra för stor fara, säger Mattias Tarestad.

– Varje dödsfall är ett för mycket. Vi arbetar utifrån en nollvision för dödsfall i lavinolyckor. I detta arbete är Naturvårdsverkets lavinprognoser och Sveriges Lavinutbildningar två viktiga verktyg. Framöver behöver vi nå ännu fler och förklara varför en lavinutbildning är en så viktig investering, säger Mattias Tarestad.

Under en SVELAV-kvalitetssäkrad utbildning får deltagarna lära sig hur de ska förbereda sig inför åk i lavinterräng, göra säkra vägval på fjället, lära sig tolka tecknen på lavinfara och fatta bättre beslut och genomföra kamraträddning om olyckan är framme. Utbildningen ger också fördjupad kunskap om Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

Det finns troligen flera orsaker till varför allt fler väljer att gå en lavinutbildning. Toppturstrenden, dvs. att åka på orörda ytor bortom skidområdenas gränser, blir allt populärare. I enkätundersökningen svarade två av tre att de oftare går på topptur jämfört med för tre år sedan. Enkätresultaten visar även tendenser på   ökat säkerhetsmedvetande och lägre risktagande hos respondenterna.

Även snöskoterförare ger sig oftare ut bortom lederna, där lössnöåkning i brant terräng blir allt vanligare. Många av dessa förare har både bristfällig lavinutrustning och utbildning, vilket en studie som presenterades tidigare i vintras, visade. Denna vinter genomförs därför de första lavinutbildningarna särskilt anpassade för snöskoterförare.

Läs mer:

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in