Nyheter > Rekordår vid Ottenby fågelstation

Rekordår vid Ottenby fågelstation


Gråsiska. Foto: Ottenby fågelstation

2020 har för många av oss varit en besvärlig tid, men för fåglarna verkar året tvärtom ha varit mycket framgångsrikt. Redan för en vecka sedan stod det klart att Ottenby fågelstation noterat den högsta årssumman sedan verksamheten startades för 75 år sedan.

Nyligen passerade fågelstationen dessutom 30.000 ringmärkta fåglar vilket aldrig tidigare skett under ett år vid Ottenby.

Våren gav summor över medelvärdet, men det är framförallt hösten som varit mycket rik på både vadarfåglar och småfåglar berättar Magnus Hellström, chef vid Ottenby fågelstation. Inte minst kärrsnäppan har haft ett extremt gott år med fångstsummor långt över det vanliga.

Fågel nr 30.000 blev en gråsiska. Gråsiskan är en spännande fågel på många sätt och under år med brist på björkfrö kan den röra sig över enorma avstånd.

Gråsiskan är faktiskt en av få arter där vi i Sverige har återfångat fåglar som ringmärkts ända borta i nordöstra Kina, avslutar Magnus Hellström.

Ringmärkningen på Ölands södra udde pågår mellan 15 mars och 15 november. Sedan 1972 har fångsten bedrivits i standardiserad form vilket gör att fångstsummorna kan användas för övervakning av förändringar i fågelpopulationernas storlek. Denna fångstserie är den längsta av sitt slag i världen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!