Rapportera rovdjursobservationer

I databasen eller i mobilappen Skandobs kan alla rapportera sina rovdjursobservationer, ladda upp bilder och se var rovdjur finns i sitt län. Databasen är öppen och resultaten är tillgängliga för alla.

Av: ulindh


Foto: Christer Lindh - Varg i Kolmårdens djurpark

Det finns stor kunskap om stora rovdjur hos allmänheten i både Sverige och Norge och ett stort intresse av att rapportera observationer. Allmänhetens engagemang och iakttagelser är viktiga och ansvariga myndigheter vill underlätta och främja både delaktighet och öppenhet inom inventeringsverksamheten. Skandobs bidrar till att det blir lättare att skicka in sina rovdjursobservationer. Rapporterna gäller inte bara syn av rovdjur, även spillning och spår kan rapporteras in.

Alla som vill kan skicka in sina observationer antingen via  dator eller via mobilapp som finns för Iphone och Android, Skandobs Touch, där man kan lägga in sina observationer direkt.  

Rapporterna/observationerna som läggs in i databasen eller i mobilappen där också bilder kan laddas upp är sedan tillgängliga för alla. Den som rapporterat äger själv sina observationer och är den enda som kan redigera innehållet i sin egen rapport eller ta bort den.

En rapporterad observation i Skandobs ska ses som en rapport till Länsstyrelsen. När en observation registreras som kan ha betydelse för inventeringsarbetet skickas automatiskt ett e-postmeddelande och SMS till Länsstyrelsen. I Skandobs kan Länsstyrelsen sedan kommentera allmänhetens observationer och även ange resultatet av sin kvalitetssäkring.  

Så här används rapporterade observationer

Det är viktigt att rapportera snabbt innan spåren försvinner. Rovdjur kan röra sig över stora ytor på kort tid och spåren kan därför observeras av flera människor och på olika ställen. Spåren måste därför kvalitetssäkras i fält för att säkerställa att det är rätt art och för att om möjligt undersöka om det är ett eller flera djur.

När observationen är dokumenterad av Länsstyrelsen ingår den i officiell statistik och kan inte längre ändras eller raderas av rapportören. Observationer som dokumenterats av Länsstyrelsen visas i observationslistan i Skandobs. Dessa observationer läggs också in i databasen Rovbase som är primärdatabas för nationella inventeringsdata i Norge och Sverige. Fastställda inventeringsresultat ligger till grund för olika beslut i förvaltningen av rovdjuren.  

Även de observationer som inte kvalitetssäkras har betydelse eftersom de ökar kunskapen om arternas förekomst och utbredning i Skandinavien.  

Ladda ner mobilappen

Gör så här:

Ladda ner appen från Google Play eller App Store, beroende på om du har Iphone eller android.

  • Välj mellan svenska, norska eller engelska som språk i appen.
  • Registrera dig som användare genom att klicka på knappen ”Registrera dig som ny användare” på inloggningssidan i appen och fyll i uppgifterna.
  • Är du redan registrerad i Skandobs använder du det användarnamn och lösen som du redan har. Har du glömt lösenord, gå in på sidan ”Glömt lösenord”.
  • Nu är du inloggad! Systemet håller dig inloggad om du inte loggar ut.
  • Klicka på rapportering och lägg in dina observationer.  

Skandobs.se

Skandobs Touch för Android

Skandobs Touch för Iphone

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-10-17 09:27   stupid dream
Och varje varg får sedan en egen kvalitetssäkrad Fejsbook-sida? God natt!

Medan vi människor utreder och beräknar konsekvenserna av vårt eget beteende så lider djur och natur. Tänker just nu på isbjörnar, vargar och Östersjön. Vore tacksam om mina skattepengar används till något mera konkret när det gäller naturvård.
 

Läs mer

Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips