Pilgrimsfalkarna blev förgiftade

Av: ulindh

I somras hittades fyra av Vattenrikets pilgrimsfalkar döda. Polisen startade en utredning. Obduktionen tydde på att falkarna blivit förgiftade. Nya analysresultat från USA bekräftar att falkarna dog av ett giftigt ämne.

Caroline Bröjer på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, gjorde en första obduktion och skickade sedan prover från pilgrimsfalkarna till USA för en laboratorieanalys. Nu har den slutrapporten kommit.
-Resultatet bekräftar att falkarna blivit förgiftade, säger Caroline Bröjer.

Sent i går eftermiddag skickades slutrapporten vidare till polisen i Kristianstad där fallet utreds. Bo Dahlstedt, som handlägger ärendet, berättar att utredningen fortsätter.

-Förundersökningen har tagits över av kammaråklagare Lars Magnusson under brottsrubriceringen grovt jaktbrott, säger Bo Dahlstedt.

Vilket kemiskt ämne som bragt fåglarna om livet vill Bo Dahlstedt inte berätta med tanke på den pågående utredningen.
-Vi måste vara sparsamma med information som kan skada utredningen.

Hans Cronert, naturvårdssamordnare i Vattenriket, som varit med och sett till att falkarna i våras fick en ny bolåda på vattentornet, hoppas få svar på hur det hela gått till.
-Det är verkligen angeläget att man gör allt för att klarlägga hur falkarna dött. Detta är det första kända fallet med akut döda pilgrimsfalkar i Sverige och man vill till varje pris undvika att det händer igen, säger han.

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike är en del av Kristianstads kommun. Få platser har så rik och varierad natur som Vattenriket. Området är utsett till ett Biosfärområde av Unesco. Ett biosfärområde är ett modellområde som visar hur vi kan både bevara och utveckla naturens resurser på ett hållbart sätt. I Vattenriket finns besökscenter naturum och 21 andra besöksplatser.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips