Nyheter > Paddlingen på Nordens längsta vattenväg har ...

Paddlingen på Nordens längsta vattenväg har nått havet!


Niclas och Linnea vid målgången där Nordens längsta vattenväg slutar. Havet utanför Göteborg. Det tog dem 31 dagar och 805 km att ta sig från källan i Käringsjön, Härjedalen. Foto: Linnea Nilsson-Waara (via kamerastativ)

Den sista juni startade Linnea Nilsson-Waara och Niclas Bentzer sin paddling från Käringsjön i Härjedalen till Göteborg. Målet var att paddla Nordens längsta vattenväg från källa till hav. 731 km sammanhängande vattendrag. Med i kanoten fanns också parets hund Storm. 

31 dagar senare nådde de slutdestinationen när kanoterna gled ut i havet utanför Göteborg. 

- Det känns fantastiskt att vi genomfört detta, men samtidigt lite vemodigt att det nu är över, säger Linnea Nilsson-Waara.

Färdvägen från Härjedalen har gått via sjön Rogen ner till Femunden i Norge. Därifrån söderut längs Trysilelva som byter namn till Klarälven när riksgränsen korsas ut i Vänern. Dit paddlade Linnea, Niclas och deras hund Storm i en kanadensare. Vidare gick färden över Vänern i varsin havskajak. Sista biten ut till havet paddlades Göta älv. 

- Paddlingen och landskapet har varit varierande. Från fjäll, skog och jordbruksbygder till civilisation med hus och industrier. Vi har paddlat sjöar, älvar, åar, strida forsar och tvingas till lyft förbi slussar och kraftverk, säger Niclas Bentzer.

 På frågan om vad som har varit turens höjdpunkt är båda överens om att paddlingen på Femunden, i norra delen av Klarälven och Lurö skärgård varit något extra. 

- Att vara på långtur är givande. Det blir många vackra naturupplevelser och dessutom blir livet enkelt. Man äter, sover och paddlar. Allt annat blir oviktigt, avslutar Niclas Bentzer. 


Linnea och Niclas i havskajaker på Vänern. Foto: David Erixon

TIPS TILL DIG SOM VILL PADDLA MEN INTE HELA STRÄCKAN

- I Käringsjön finns stugor och kanoter till uthyrning. Ta med tältet och paddla runt i naturreservatet Rogens labyrintliknande sjösystem. Glöm inte fiskeutrustningen, chans på stor fångst! 

- Femunden Canoe Camp ligger i Sorken vid Femundens östra strand. Perfekt utgångspunkt för dig som vill uppleva området från vattnet. Hyr kanot på plats. Utkörning och upphämtning kan ordnas. Även stugor till uthyrning. 

- Flyt stilla fram i vattnets hastighet och hitta lugnet på en timmerflotte i Klarälvens norra del med Vildmark i Värmland. Fiska, sola, bada, umgås och gör små utflykter med kanot som ligger på släp. 

- Vänerkajak finns i Karlstad och har kajaker till uthyrning. Paddla i Klarälvens delta inne i centrala staden, leta dig ut i Vänerns skärgård eller bli utkörd till Forshaga och paddla södra delen av Klarälven. Möjligheterna är många! 

- Tjörn och Bleket är den ultimata utgångspunkten för paddlingsupplevelser på västkusten. Här finns Kajaktiv som hyr ut kajaker, SUP och fiskekajaker. För dig som vill gå en kurs eller hänga med på guidad tur erbjuds detta regelbundet under sommaren. 

Läs mer om paddlingen på deras hemsidor:

Niclas 

Linneas 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!