Artiklar > Paddlar för ett jämlikt Nepal

Paddlar för ett jämlikt Nepal

Av: inkatroll

Inka är en svensk forspaddlare som har bestämt sig för att tjejer i Nepal också ska få paddla. Efter åtta års kajakande på Nepals floder med enbart manliga guider gjorde hon något åt saken och startade projektet Himalayan River Girls - projektet som för övrigt tilldelades en guldpaddel för årets forsevent 2008.

I Nepal lever kvinnan ett hårt liv. Hon får sällan gå klart skolan, gifts oftast bort vid ung ålder och har sällan möjlighet att förverkliga drömmar som inte stavas hemmafru eller hushållerska. Men det är inte sympati kvinnorna vill ha. De behöver utbildning, möjlighet och inspiration.

Projektet Himalayan River Girls tar itu med just de här sakerna. I höstas organiserade Inka en fem veckors fors-guideutbildning för 10 nepalesiskor. En del av utbildningen var den 10-dagar långa flodturen på Sun Koshi som är en populär raftingexpedition för turister. Bland annat var 10 svenska forspaddlar-tjejer med på expeditionen för att visa "girl power" i forsen, lära dem paddla och träna engelska. Totalt 39 personer ingick i expeditionen, varav 22 var västerländska tjejer och 11 var nepalesiska.

Turismen är Nepals största inkomstkälla och sysselsätter hundratals manliga guider. Tack vare det unika med Inkas expedition och utbildning fick projektet stor publicitet i Nepal med reportage både i de stora dagstidningarna och TV. Detta satte press på de lokala raftingföretagen i Katmandu varav ett anställde fyra av tjejerna som Inka lärde paddla redan i mars förra året. Fem andra företag har nu också insett att det är fördelaktigt att ha kvinnliga guider och har meddelat att de vill anställa de nyutbildade paddlarna till vårsäsongen.

Sedan 2003 har Inka arrangerat äventyrsresor till Nepal med sitt företag Far Away Adventures. Hon spenderar nästan halva året i Nepal, pratar nepalesiska hjälpligt och kan kulturen vilket har gjort det möjligt för henne att starta ett sådant invecklat projekt.

- Det har varit tufft och enormt mycket jobb, med det har gått otroligt bra hittills, med flera tjejer som fått anställning redan, och en mängd utrustning till vår klubb som har skänkts från företag och privatpersoner över hela världen. Nu är det bara att hålla tummarna att företagen verkligen satsar på kvinnliga guider och anställer och utbildar tjejer på eget initiativ, men det tror jag. Nepal är ett land i förändring, projektet ligget bra i tiden.

Nästan alla i det svenska gänget ställde även upp i forspaddlingstävlingen Himalayan Whitewater Challenge. Fler än 30 tjejer från 8 nationaliteter deltog och inspirerade. Det var första gången tävlingen innehöll en nepalesisk damklass.

- Det var fantastiskt. En dröm gick i uppfyllelse. Förra året var jag ensam tjej i tävlingen.

De flesta manliga nepalesiska paddlarna är positiva och hjälper till med träning i projektet men en del är mer skeptiska och jävlas snarare än uppmuntrar tjejerna. Inka tror att en del känner sig hotade och är avundsjuka för att tjejerna har fått så mycket uppmärksamhet och fin utrustning. Turismen är på framfart i Nepal och hon tror och hoppas att det kommer att finnas tillräckligt med jobb för alla.

Fler framtidsdrömmar finns. I februari åkte Inka tillbaka till Nepal för att planera och få igång fler träningsprogram för att få ut tjejer på arbetsmarknaden, men även på internationella tävlingar. Drömmen just nu är ett träningsläger i Sverige och sedan VM i freestyle! Det blir också fler tjejpaddlingsresor till Nepal.

Läs om hur du kan stödja projektet.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2009-06-10 11:43   cwmint
Trevligt projekt. Det finns just nu även andra som paddlar för Nepal. James Baxter samlar in pengar till en skola i Nepal. Men han paddlar runt Norges Kust. Läs om hans projekt på www.skipaddlenorway.com
C.
 
2009-09-22 21:48   Yachter
Bra! Verkligen fantastiskt fint initiativ! All lycka önskar jag Inka och hennes projekt!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar