Överraskande damsegeer och rafflande avslut i herrtävlingen i CykelVasan

Matthias Wengelin Säter, tävlande för Cykloteket RT vann premiären av CykelVasan. I damloppet vann överraskande Hanna Bergman.

Av: admin

Matthias Wengelin Säter, tävlande för Cykloteket RT vann premiären av CykelVasan. I en rafflande spurtstrid slog han Magnus Darwell, Falun som tävlar för Team Kalas. På tredje plats 1.24 efter täten, kom Magnus Palmberg Sandviken som åker för Team Enervit.

Premiären av CykelVasan blev alltså en helsvensk uppgörelse. De norska åkarna var enligt uppgift riktigt sugna på att slå svenskarna på hemmaplan. De hade pratat ihop sig och gick ut hårt men fick ganska snart se sig infångade. Bäste norrman blev Lars Ragnar Manengen som fick sig slagen med nästan fyra minuter av Matthias.
En mycket nöjd Matthias Wengelin sken ikapp med solen
- Den här segern värderar jag mycket högt. Att få vinna premiären av ett lopp som jag är helt säker på kommer att bli en klassiker är stort.

Hur upplevde du den klassiska sträckan?
- Bansträckningen var inte speciellt tekniskt svår utan mera fysiskt krävande då tempot var mycket högt. Det fanns flera riktigt härliga skogspartier som var fantastiskt sköna att cykla på, kommenterade Mattias.

Så du kommer tillbaka nästa år för att försvara din seger i CykelVasan?
- Självklart och då lär det bli ännu fler som deltar, jag tror många som bara kört landsväg kommer att få upptäcka tjusningen med mountainbike, avslutar Mattias.
Segertiden blev snabba 2.43.27 för Matthias Wengelin vilket ger en snitthastighet på 33 km/h.


Matthias Wengelin besegrade Magnus Darwell i en rafflande spurtstrid i premiären av CykelVasan.

Falutjej knäckte favoriten

Det blev något otippat Hanna Bergman från Falun som vann premiären av CykelVasan. Med en differens på 3 minuter och 16 sekunder körde hon ifrån danskan Kristine Nörgaard.
Hannas taktik var att ta rygg på danskan och försöka hänge med så länge som möjligt. Med knappt 2 mil kvar släppte danskan och Hanna kunde ensam defilera i mål.
 
Efter en vår fylld av förkylningar så hade Hanna inte några förhoppningar om att köra några lopp den här sommaren. Segern i CykelVasan kom därför något överraskande:
- Jag bestämde mig sent för att tävla i sommar men att vara med om premiären av CykelVasan kunde jag inte bara missa, säger Hanna och fortsätter:
- Sen går jag vinner, fantastiskt kul och vilken härlig upplevelse det var med mycket folk som hejade ut efter banan.

Vad tyckte du om arrangemanget?
- Vasaloppet kan verkligen arrangera tävlingar. Allt har fungerat perfekt och hela inramningen känns som på vintern.

Du har alltså åkt något lopp på vintern?
- Ja, jag har åkt ett par Öppet Spår men det går inte att jämföra med det här loppet. Banprofilen är ju den samma men det här var mycket tuffare eftersom man går för fullt hela tiden.

Vad tror du om framtiden för CykelVasan?
- Det här kommer att bli stort. Loppet är i och för sig det redan nu men så kul som det här var så är jag säker på att intresset för att delta nästa är blir ännu större, avslutar Hanna.

Hanna Bergmans segertid blev 3.09.05. Tvåan Kristine Nörgaard hade tiden 3.12.24 och trean Emmy Thelberg körde in på 3.13.39. Bästa norska blev Lill Hege Bjorklund som kom på en femteplats med tiden 3.22.03.


Hanna Bergman knäckte favoriten och kunde defilera i mål i premiären av

 

 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-08-17 21:25   BrittMarie
Jag kan intyga att det var ett bra arrangemang för jag var också med! Och för en motionär som egentligen är mer landsvägs- än terrängcyklist så var det en rejäl utmaning! Blött, lerigt och roligt!
 

Läs mer

Andra bidraget som vann pris i artikeltävlingen "Svenska smultronställen". Här ett besök i naturreservatet Kungshamn - Morga utanför Uppsala. 1 kommentar
Det är aldrig för sent att få uppleva glädjen med stigcykling. Dimensionen av spänning, utmaning och upptäckarlust förstärker upplevelsen! 3 kommentarer

Mountainbike på Gotland

En bike park är under uppbyggnad utanför Slite på Gotland. Beräknas vara klar i december 2017. Här är resultat efter en provtur.
Vissa har behov att tänja på gränserna för vad som är möjligt. Kenny Belaey är en av dem.
Vi tar en titt på Lech am Arlberg och byn Zug i Österrike. Bara en exklusiv ort för de välbeställda eller något för alla?

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.