Osäker framtid för nattågen till Norrland – Vy slutar köra

Fån mitten av december slutar Vy köra nattågen till och från övre Norrland. Vy tycker att skicket på vagnarna är för dåligt.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Vy Tåg

Vy Tåg har sedan 2020 haft avtal med Trafikverket om att köra nattågen till Luleå och Narvik. Vy kör trafiken med lok och vagnar som ägs av Trafikverket men Vy tycker att skicket på fordonen har varit sämre än förväntat vilket har lett till högre kostnader än beräknat.

Då parterna inte kommit överens om en fördelning av de ökade kostnaderna meddelade de förra veckan att avtalet som löper ut i mitten på december inte kommer att förlängas, något som bland annat Dagens Nyheter och SVT Nyheter Norrbotten rapporterat om. Förlängningen skulle gällt optionsåren 2025-2026, innan avtalet måste upphandlas på nytt.

– För Vy är nattågstrafiken fortsatt intressant och vi är väldigt intresserade av att fortsätta köra trafiken men med förutsättningar som gör det möjligt för oss att tillsammans med vår beställare hantera risker likt brister i fordonsflottan, säger Dag Lokrantz Bernitz, Vd på Vy tåg. 

Lennart Kalander, avdelningschef för nationell planering på Trafikverket, säger till SVT Nyheter Norrbotten att han håller med om att vagnarna är i dåligt skick men att Vy Tåg visste om skicket och riskfördelningen när de lämnade anbud.

– Vi har varit väldigt tydliga redan när man har handlat upp det. De har lämnat anbud och vetat om hur riskfördelningen ser ut. Vi kan inte i efterhand gå in och förändra den riskfördelningen. 

För att inte resenärer ska bli utan nattåg till övre Norrland måste nu Trafikverket hitta en ny operatör som kan köra sträckan åren 2025 och 2026, innan nästa avtalsperiod börjar. Den nya operatören måste vilja köra sträckan med Trafikverkets nuvarande fordon.

– Det vi gör nu är att titta på möjligheterna att göra en direktupphandling för att vi ska kunna ha nattåg utan att det blir avbrott. Det är vår ambition, säger Lennart Kalander till Dagens Nyheter. 


Ämnet diskuteras i tråden "Biljetter till fjällvärlden 2024". 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-03-19 16:14   HasseQ
Grönt & hållbart !

Har för mig att jag läste artiklar om att Vy fuskat städningen - med smutsiga och äckliga kupeer som följd.
 

Läs mer

Vad är en ark för något och vad kan man använda den till? 2 kommentarer
Jag tänkte prova att lifta. Ett nobelt gammalt färdsätt som innebär att man står och hänger vid vägkanten och visar tummen för bilar som åker ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.