Nyheter > Nytt utemuseum på Ivö Klack

Nytt utemuseum på Ivö Klack


Foto:
Tommy Svensson, Iföverkens industrimuseum.

Nu står utemuseet på Ivö Klack färdigt på norra spetsen av Skånes största ö – Ivön. Något som har varit planerat ända sedan naturreservatet på Ivö Klack bildades för några år sedan.

Utemuseet på Ivö består av 20 betongskyltar med illustrativa bilder och texter som beskriver områdets kulturhistoria, geologi och naturvärden. De flesta skyltarna finns utmed den gula slingan som går runt det gamla kaolinbrottet och längs sjöstranden i reservatets norra del. Denna stig är till större delen tillgänglig för en enkel promenad även om backarna kan vara lite branta.

Med skyltarna kan du göra en lång tidsresa som börjar med hajar och vattenlevande dinosaurier som har lämnat spår efter sig i de rika fossillämningarna i reservatet. Vi får även en inblick i Iföverkets 100-åriga epok med kalk- och kaolinbrytning, samt möjlighet att bekanta oss med några av torparna som levt och verkat här. Iföverkens industrimuseum har varit drivande och bidragit med mycket material tack vare sin långa historia på platsen. 

– Utemuseet på Ivö är ett stort samarbetsprojekt som engagerat flera lokala föreningar på och kring Ivö, berättar Marit Hedlund, naturvårdsförvaltare vid Länsstyrelsen Skåne.

Mer om innehåll och fördjupning på Iföverkens industrimuseum.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in