Nyheter > Nytt rekord för Lina Hallebratt

Nytt rekord för Lina Hallebratt

Lina Hallebratt med sitt hundspann på Vita Bandet 2021 Foto: Peter Svanberg

Jämtlandstjejen Lina Hallebratt, uppväxt i Trångsviken, gick den 17 mars i mål i Treriksröset som första person att genomföra Vita Bandet fem gånger efter att ha färdats en sträcka av 140 mil på 40 dagar.

Fjällfararnas Vita Band 2021 har som liksom tidigare år bjudit på en skön mix av rejäla utmaningar och fantastiska upplevelser. Det har varit tuffa väderförhållanden i februari med både rejäl kyla och värme vilket kan leda till problem med bärighet på snön samt mycket vatten på sjöisarna. Mars inleddes med en rejäl storm i svenska fjällkedjan.

Vita och Gröna Bandet innebär att man färdas sommar eller vintertid mellan Grövelsjön i söder till Treriksröset i norr, eller tvärt om. Årstid bestämmer färg på bandet.

I år startar 21 stycken fjällfarare sin färd längs den svenska fjällkedjan där Lina är en av dem. Hon får anses vara en veteran med fyra tidigare genomförda Vita Band och har även utforskat fjällkedjan sommartid och då genomfört Gröna Bandet. 

Lina genomför Vita Bandet denna gång på skidor och hundspann.

-Turen har verkligen bestått av högt och lågt, säger Lina. Det har varit trevliga fjällupplevelser med magisk natur. Och unikt att köra hundspann och följa hundarna och teamets utveckling. Att se de unga och äldre hundarna lära av varandra. En fantastisk upplevelse men också väldigt krävande med hundarna. De ska ha mat och tas hand om. Viktigt att inte glömma lek och bus med hundarna. Det är så härligt att se hundarna leka med varandra och med mig.

-Det var också tufft med transport av släden i uppförsbackar och hårda snöförhållanden. Det finns inte mycket skoterspår att följa eftersom det är extremt lite folk ute på grund av pandemin. Jag har fått slita som ett djur för att hjälpa hundarna att dra. Många gånger har jag krälat på alla fyra längst fram och dragit släden uppåt. Det var väldigt frustrerande i detta läge att vända mig om för att se hundarna ta paus och ligga och rulla i snön. Det är inte riktigt bra teamwork, men vi lärde oss att samarbeta bättre och bättre, säger Lina med ett skratt.


Lina med sina hundar på Vita Bandet 2021. Foto: Peter Svanberg

Efter målgång har inte Lina planerat att avsluta turen utan detta är snarare att betrakta som ett delmål. Hon tänker genomföra sitt sjätte Vita Band och köra tillbaka till Grövelsjön.

-Vi får se om det går, beror på snöförhållanden och möjlighet att förflytta släden. Jag undersöker om det skulle funka att använda en sulky vissa partier där det är lite snö. Men jag har aldrig kört sulky med hundspann så det blir en spännande utmaning det också. 

Lina fortsätter turen söderut och planerar att gå i mål i slutet av april eller början av maj. 

Följ Linas färd på hennes hemsida www.linahallebratt.se eller på Instagram @linahallebratt.

Läs mer om Fjällfararnas Vita Band.  

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook