Ny organisation av viltprovtagare håller koll på naturen

Av: ulindh

I dagarna är det premiär för en ny viltprovtagarorganisation som ska bidra till att öka kunskapen om de vilda djuren. Det är Svenska Jägareförbundet som byggt upp organisationen och som samarbetar med SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för att följa utvecklingen hos viltet. I ett första skede ska viltprovtagarna bistå med rävspillningsprover för att övervaka spridningen av parasiten rävens dvärgbandmask.

-Naturen förändras mer än vi anar, säger Daniel Ligné, ansvarig för nya viltprovtagarorganisationen på Svenska Jägareförbundet. Eftersom Jägareförbundet är en rikstäckande organisation och jägarna är den grupp som med stort intresse och nyfikenhet rör sig mest ute i naturen – oftast vid sidan av vägar och stigar - har vi bra förutsättningar att se förändringar och kunna slå larm om det krävs, tillägger Daniel Ligné.

Viltprovtagarna är knutna till Jägareförbundets länsjaktvårdsföreningar och arbetar ideellt, utom i vissa fall när de kan få ersättning. Deras första uppgift är att organisera insamling av 6000 rävspillningar i 300 kommuner för att hindra att parasiten rävens dvärgbandmask sprids inom landet. SVA kommer analysera proverna fortlöpande och redovisa prover och resultat på www.sva.se Om privatpersoner har rävspillning de vill skicka in för analys, går det naturligtvis bra att kontakta viltprovtagaren i sitt län.

Förteckning över viltprovtagare finns här                                                       

Information från SVA:

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips