Artiklar > Ny bok om Sarek av Utsidanmedlemmen ...

Ny bok om Sarek av Utsidanmedlemmen Karl-Johan Piehl

Det blev kärlek vid första ögonkastet när Karl-Johan Piehl vandrade i Sarek första gången. Efter flera års vandringar och insamlat material har han nu skrivit en guidebok på engelska. Vi skickade några frågor till Karl-Johan.

Första gången Karl-Johan var i Sarek blev det kärlek vid första ögonkastet. Därför har många turer gått där i flera olika stilar.

För cirka ett år sedan startade han ett instagramkonto (@sareknationalpark) för att motivera sig själv att gå igenom gamla fjällbilder från Sarekturerna. Han ville också berätta om hur han har ändrat sitt sätt att ta sig fram genom Sarek - från tung-packare till lätt-packare. Den ändringen har ökat säkerhetsmarginalerna och gjort det möjligt för honom att göra de turer han längtat efter, exempelvis utforskande kamvandringar och löpturer, på ett smidigt sätt!

Det är flera personer som bett honom att skriva en guidebok och i höstas insåg han att han hade mycket material från Sarek, tillräckligt för en bok. Resultatet är denna guidebok som handlar om färdvägar, vandring, löpning och bergsbestigning i Sarek.

Innehållet finns mer utförligt beskrivet på http://sareknationalpark.wordpress.com och där finns också möjlighet att beställa ett exemplar för den som så önskar.


När var du i Sarek för första gången?

2008. Det var en solovandring i Oktober. Jag kom upp till toppen av Boarektjåhkkå och sen blev jag stoppad av kraftigt snöfall.

Hur har du dokumenterat dina turer förutom med foton?

Jag har inte fört någon systematisk dagbok. Men från de flesta turer har jag bilder tillsammans med anteckningar och senare år även film. En del av turerna finns delvis dokumenterade på Utsidans forum.

Hur vandrar du? Ensam eller med andra?

Det har varit blandat, både ensam och med vänner. Båda varianter har sin charm.

Du har valt att skriva boken på engelska, varför?

I första hand för att det inte finns någon guidebok för Sarek på engelska som jag känner till. Samtidigt är det en del utländska turister som besöker området.

Vilken är din favoritplats i Sarek?

Luohttoláhkto! Alla toppar jag besökt är också favoriter.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar