Nu lägger sig isarna runt om i landet

Nu lägger sig isarna runt om i landet – tänk på det här när du beger dig ut på skridskotur. När det kommer till is är det viktigt att ha koll på säkerheten. Att åka i grupp, gärna med en erfaren ledare, är det tryggaste sättet.

Av: ulindh

Foto: Friluftsfrämjandet

Nu lägger sig isarna runt om i landet – tänk på det här när du beger dig ut på skridskotur. När det kommer till is är det viktigt att ha koll på säkerheten. Att åka i grupp, gärna med en erfaren ledare, är det tryggaste sättet.

– Långfärdsskridskoåkning är ett underbart sätt att vara ute på, men is ska tas med stor respekt. Utgå inte från att den håller bara för att du ser andra på den. Att åka långfärdsskridskor kräver egna förberedelser. Känner du dig det minsta osäker är det bästa att följa med på en ledarledd tur, säger Ylva Schöldberg som är långfärdsskridskoledare i Friluftsfrämjandet. 

Kunskap är väldigt viktigt när du beger dig ut på isen. Du eller någon i gruppen behöver ha kunskap om isen, vädrets påverkan på is, vad du gör om någon i gruppen hamnar i vattnet och vad utrustningen och sällskapet har för betydelse - att åka med flera är den bästa livförsäkringen.  

– Om någon går igenom isen och inte kan ta sig upp, kan de andra hjälpa till att rädda och larma, säger Ylva Schöldberg. 

Att ha rätt utrustning är också viktigt för att undvika att olyckor sker, men kan också hjälpa dig om det ändå händer en olycka. 

– Redan innan du är ute på naturis bör du ha övat med din utrustning så att du har koll på hur allt funkar och hur det ska sitta. Det vill du inte försöka ta reda på när du väl behöver dem, säger Ylva Schöldberg.  

Ta med på turen: 

  • Ispik och extrastav 

  • Livlina, förlängningsband och karbinhake 

  • Ryggsäck med midjerem och grenrem 

  • Isdubbar och visselpipa 

  • Fullständigt ombyte vattentätt packat, inklusive ytterplagg, förstärkningsplagg och matsäck 

  • Två kompisar, gärna fler! 

Läs mer om långfärdsskridsko på Friluftsfrämjandet här.

Diskutera långfärdsskridsko här.

Fler säkerhetstips här.

Källa: Friluftsfrämjandet

Läs mer

Nu när vinterkylan sprider sig i landet och ger frostiga fina dagar finns det några saker att tänka lite extra på för att hålla värmen. Turen blir så ... 1 kommentar
Friluftsfrämjandet genomförde realistiska plurrövningar i Arbrå. En lärorik träningsdag när man går igenom isen under en skridskotur. Känslan av att ...
Här är ett utdrag ur boken Skrinnarens guide till Mälaren skriven av Mårten Ajne. Nu går det också att köpa boken och skridskokartan till Mälaren för ...
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Dags att leta fram skridskoutrustningen, när isen lägger sig är det bäst att vara redo! 1 kommentar

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.