Nyheter > Nu kommer Cuben Fiber till alla, eller?

Nu kommer Cuben Fiber till alla, eller?

Under året har två stora företag inom friluftsliv: Sierra Design och Easton Mountainproducts lanserat tält gjorda med det ultralätta och stryktåliga materialet Cuben Fiber.


Cuben Fiber är i sig ingen nyhet utan har använts som segeltyg sedan 90-talet. En andel nischade tälttillverkare har gjort tält och vindskydd (shelters) i Cuben Fiber sedan några år men de har varit riktade till lättvikstvandrare och gramjägare. Dessa två produkter jag hänvisar till är speciella i och med att de kommer från stora aktörer som historiskt sätt säljer stora volymer och inte endast riktar sig till en liten skara vandrare.Easton har under året visat upp sitt nya tält "Si2 Cuben". Ett fyrsäsongs, enväggstält för höga höjder eller expeditioner. Tältet har testats i vindar upp emot 38 m/s. Tältduken kombinerar Cuben Fibers styrka med membranmaterialet "eVent" vilket gör att det andas. Tältstängerna är easton egna kolfiberstänger "Carbon ION". Vikten ligger på 1,44kg, det gäller utan den avtagbara absiden på bild. De inre dimensionerna är 129,5 x 223,5cm.

 

Enligt Rich Parker som är sales manager på easton kommer tältet att börja säljas under höst/vinter i USA. Men det kan ta ett tag innan det första kommer till Sverige. Det är nog bra för att om man vill lägga vantarna på detta tält får man nog även lägga undan lite från lönen dom kommande månaderna. Tältet kommer att kosta 2.000 USD närmare 13.000 svenska kronor!.

Mojo Ufo

Den andra stora tältmakaren som lanserar ett tält i Cuben Fiber är Sierra Design. Deras spännande 2-manstält "Mojo" som ursprungligen väger 1,4kg har genom uppgradering av alla tänkbara delar bantats till smått otroliga 0,88kg.

Detta är inte ett enväggstält avsett för bergbestigning utan mer likt ett konventionellt självstagande tält med en kombination av mesh och annan tältväv i innertältet där det behövs. Yttertältduken sitter ihop med inre och är inte löstagbar. Dessutom har de likt Hillebergs tält placerat tältstängerna på utsidan. Tältstängerna har en kontruktion som känns igen från andra tälttillverkar t.ex MSR´s Hubba. I Det vanliga utförandet är Mojos tältstänger av aluminium från Sydkoreanska DAC men i Mojo UFO har man använt Eastons kolfiberstänger. På en youtubevideo förklarar en av produktutvecklarna av tältet att det är en chansning och att man börjar med att endast tillverka 50 exemplar. Men eftersom många av återförsäljarna verkar ha sålt slut på tältet så blir nog produktionen större gissar jag.

I mina öron låter detta som ett perfekt lättviktstält. Men smakar det så kostar det. Inte riktigt lika mycket vill Sierra Design ha för sitt cuben tält som Easton, bara 1.800 USD, cirka 11.500 svenska kronor.

Vad tror ni? Kommer vi att se tält i Cuben Fiber på svenska fjällen 2014?

(text av mig: kiljano som än så länge inte har ett Cuben Fiber tält )

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-09-23 14:08   Johan Stadling
Ser ut som att en spindel har varit i farten :)
För dyrt för mig iaf... men säkert bra!
 
2013-09-23 20:01   HotIce_Flash
Japp, högt kilopris som vanligt. Blir till att bygga eget...
 
2013-09-23 20:41   SeñorCaca
Terra Nova har tillverkat två tält i cuben fibre, det första släpptes drygt 1 år sen. Laser Ultra och det senare (från i år) Voyager Ultra. Laser kostar ca 700 pund och Voyager 1000 pund. Materialet är silikoniserad cuben så man borde kunna tillverka själv :-). Cuben går att köpa på extremetextil.de
 
2013-09-26 09:59   seobserver
Missvisande rubrik men visst går utvecklingen sakta men säkert framåt och neråt i vikterna på färdiga produkter.
Nyheter är trevligt att läsa men knappast priserna för alla.
go tur
 
Svar 2013-09-30 14:55   kiljano
Det finns en gnutta ironi i rubriken. Priserna är så höga att jag trodde det var uppenbart
 
2013-10-09 10:01   seobserver
Ironi fungerar per definition illa i detta medium.
 
Svar 2013-10-09 16:22   kiljano
Har ändrat titeln. Vad tycks?
 
2013-12-17 12:11   Stenistöveln
Tänkte sy ett fjällöpningstält i cuben fiber till KEX i sommar. Tänkte använda vandringstavarna som tältstänger och räknar med att komma ner under 500g. extremtextil.de medflera säljer cuben på lösmeter så 11000 behöver det inte kosta för att få det tältet man vill ha.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!