Nyheter > Norrskenet har börjat dansa

Norrskenet har börjat dansa


Foto: Chad Blakley / lightsoverlapland

Abisko är en av världens bästa platser att uppleva norrsken på.  I vanliga fall vallfärdar gäster från alla jordens hörn till Svenska Turistföreningens (STF) Aurora Sky Station. Det brukar röra sig om ett femtiotal olika nationaliteter, men vilka kommer i år när de utländska gästerna uteblir med anledning av pandemin?  

- Sedan mer än ett decennium har Abisko stått på många utländska besökares "bucketlist" för att uppleva norrsken. Att Abisko är världens bästa plats att uppleva norrsken är vida omtalat i världen men lite av en väl bevarad hemlighet för oss här i landet. Nu när många i vinter kanske väljer att stanna hemma säger vi; ta chansen, kom till Abisko och upplev den magiska polarnatten, få möjligheten att se norrsken och uppleva aktiviteter i en mäktig arktiska fjällmiljön säger Jessica Milkewitz, platschef på STF Abisko Turiststation.   

Det pågår nu ett intensivt arbete med att sprida kunskap om norrsken och polarljus som fenomen. Än lever allt för många svenskar i tron att vinter i norra Sverige innebär kompakt mörker. Inget kan vara mer fel. Dagtid präglas av det lite mystiska, blåaktiga polarljuset och om kvällen/natten är det fullt fokus på himlavalvet med stjärnor, måne och norrsken. Endast ca 3 000 norrskensgästnätter (30%) 2020 var gäster från Sverige. 

Det blåa hålet 
Abisko har flest klara nätter i Sverige och förutsättningarna för att se norrsken bättre än någon annanstans i världen. Abisko ligger i regnskugga tack vare de omgivande bergen och Torneträsk, vilket innebär optimala väderförhållanden för norrsken med lite nederbörd och ofta en klar himmel. Abisko kallas för ”det blå hålet” i folkmun – när omgivande trakter har mulet väder har oftast Abisko klar sikt rakt upp i rymden. Dessutom ligger Abisko mitt i Auroraovalen, det magnetfält där norrskenet uppenbarar sig. 

För blotta ögat är det endast möjligt att se norrsken när det är mörkt ute, även om det finns aktivitet i atmosfären konstant. I Abisko är nätterna långa under vinterhalvåret, från slutet av november fram till början av februari visar sig inte solen överhuvudtaget. Man vill också komma bort från gatubelysning och andra artificiella ljuskällor som kan störa ögat i jakten på norrsken. 

- Den 13 december öppnar vi Turiststationen för vintersäsongen. Innan skidåkarna kommer i mitten av februari kan man gå med snöskor, isklättra, bada vedbastu eller följa med på den guidade kvällsturen upp till STF Aurora Sky Station på vårt hemmaberg Nuolja. En linbanefärd på 20 minuter upp till stationen, 900 meter över havet. Där finns en stor utomhusterrass, ett utkikstorn och ett café, avslutar Jessica Milkewitz, platschef på STF Abisko Turiststation.    

Fakta: 
Norrsken uppstår när laddade partiklar från solen (solvinden) träffar den översta delen av jordens atmosfär på 100–400 km höjd. Partiklarna (elektronerna) träffar atmosfären längs den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet, en oval som påverkas av jordens magnetfält. De energirika partiklarna avger energi när de träffar atmosfären, vilket även resulterar i att partiklarna avger ljus i starka färger. Det är detta ljus som skapar norrsken.  

Norrskenet är oftast synligt i Aurora-zonen mellan 65 grader och 72 grader nord. Abisko nationalpark ligger mitt i aurora-zonen, har en extremt hög andel molnfri himmel och mycket lite ljusföroreningar. Dessa tre nyckelfaktorer förklarar varför norrsken kan ses så ofta över Abisko. Ljusfenomenet kallas för norrsken på svenska och aurora borealis på latin.  

I närheten av jordens poler bildas ett grönt, lila, blått eller rött sken som ser ut som draperier, bågar eller strålar, på himlen. Det är oftast det gröna som dominerar norrskensnätterna, och de andra färgerna får nästan ses som accenter. Vilken färg norrskenet har avgörs av vilken höjd i atmosfären partiklarna kolliderar. 

Röd – över 250 km 

Grön – upp till 160 km 

Lila – över 100 km 

Blå – upp till 100 km 

Extra fakta: 

“Vad många inte tänker på är att det tar 20–30 minuter att få ett bra mörkerseende. Det förstörs på ett ögonblick om man tex. tittar i mobilen. Vill man se de svagaste (ofta försummade och enligt min mening vackraste norrskenen) så måste man hålla god ljusdisciplin. Inga starka ljuskällor, aldrig titta mot en ljuskälla, avskärmade svaga röda ljus om absolut nödvändigt, berättar Urban Brändström norrskensforskare vid Institutet för rymdfysik (IRF)” 

STF Aurora Sky Station och linbanan är öppen 13 december 2020 – 20 mars 2021 

Det finns en webbkamera där det går att följa norrskenet live

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in