Nyheter > Musiker kräver pengar till våra vatten!

Musiker kräver pengar till våra vatten!

Nu ställer den svenska rockeliten upp för den hotade fisken i våra vattendrag. 18 maj släpps en samlingsplatta med tolv av Sveriges bästa rockband, tex. Millencollin, Hives och Hellacopters. Överskottet kommer att gå till fiskevård. Plattan har namnet ”Ge fan i våra vatten”. Unikt är att rockartister tillsammans med Sportfiskarna kräver bättre hantering av våra vatten och mer pengar till fiskevården.

Fisken och fisket i Sverige är hotat på många platser. Ett exempel är det kustnära fisket efter torsk på västkusten som nästan helt försvunnit. Många vattendrag och sjöar hotas av försurning, övergödning eller föroreningar. Kraftindustrin har sedan många år förstört fisket i många av våra älvar och mindre vattendrag. Fler är hotade!

Att många vatten mår dåligt insåg rockmusikerna Erik Ohlsson och Kimmo Kirvesmäki. De peppade sina fiskekompisar att göra något åt saken och gick till organisationen Sportfiskarna som jobbar mot rovfiske och miljöförstöring i våra vatten.

– Många av våra polare i andra band gillar att fiska. När vi träffats har vi också snackat om vad vi kan göra för fisken och fisket. Till slut blev det till en samlingsplatta som vi gemensamt döpte till ”Ge fan i våra vatten” och det känns grymt kul, säger Erik Ohlsson fiskande bandmedlem i Millencolin.

Tanken är att överskottet från försäljningen av plattan skall gå direkt till fiskevård. Ambitionen är att kunna stödja projekt som syftar till att ge ökade kunskaper om gäddans situation i ostkustens vikar samt att ge vildlaxen fri väg till sina lekplatser. Blir intäkterna stora så finns det oändligt många fler fiskevårdsprojekt att investera pengarna i.

– Vi är oerhört glada över att få kunna ge ut skivan ”Ge fan i våra vatten”. Detta projekt tydliggör vilket engagemang det finns för livet under ytan, och vi vet också att sportfiskare själva är villiga att betala för fiskevården. Nu måste regeringen visa sitt engagemang och se till att fiskevården får en långsiktig finansiering, säger Stefan Nyström, generalsekreterare för Sportfiskarna.

Samlingsplattan kommer ut i handeln den 18 maj och den innehåller 12 spår med banden;
Soundtracks of our Lives (outgiven låt från kommande album!) , Millencollin, Moneybrother, Backyard Babies, Weeping Willows, The Hellacopters, Voice Of a Generation, Randy, Bitter Twins, Bombshell Rocks, The Hives och The Accidents.

– Skivan är vårt och våra musikerkollegors bidrag för att sätta fokus på miljön under ytan och fisken. Vi tycker att politikerna borde också ta sitt ansvar och t.ex. genast införa en allmän fiskevårdsavgift, säger Kimmo Kirvesmäki, manager och medverkande musiker i två av banden på skivan.
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!