Nyheter > Luriga isar under snön

Luriga isar under snön


Foto:
Gudellaphoto, Mostphotos

Äntligen har vintern kommit även till Mellansverige. Visst är det härligt! Fler har återupptäckt friluftslivet under pandemin och många kommer att vara ute och röra på sig under helgen. Isen har lagt sig på många mindre sjöar och lockar till att pröva fiskelyckan, ta det perfekta skridskoskäret eller kanske ta en promenad.

Issäkerhetsrådet uppmanar till extra försiktighet på grund av följande aktuella företeelser.

  • Snö på nyisar är extra lurigt. Isens tjocklek och bärighet blir mer svårbedömda och därmed ökar risken för att gå igenom. Snötäcket isolerar effektivt och istillväxten försämras markant. Trotts sträng kyla hindras isen från att växa. Snön dämpar dessutom ljud och kan skymma svagheter i isen.
  • Höga flöden i samband med riklig nederbörd i form av regn under hösten har skapat ovanligt stora flöden i våra vattendrag. Extra uppmärksamhet krävs därför vid strömställena som inlopp och utlopp, i sund, över grund och runt uddar.

Allt detta tillsammans gör att Issäkerhetsrådet rekommenderar att snötäckta isar beträdes med största försiktighet och endast av de som har god vana och rätt utrustning för att vistas på isen. Vid minsta osäkerhet om isens tjocklek och bärighet – stanna kvar på land. Ta promenaden på stranden istället för på isen.” Säger Mikael Olausson, Ordförande Issäkerhetsrådet.

Även i landets norra delar där isen legat länge är det ”inte som vanligt”. Från många håll rapporteras att istjockleken är hälften av vad den brukar vara. - Det går alltså inte att lita på gamla vanor. Ett exempel på det är de många vandringsälgar som förolyckats när de skulle ta sig över det vanliga vattnet vid den vanliga tidpunkten. Deras nedärvda kunskap om isarna på vandringsvägarna fungerade inte i år. Det är inte som vanligt, varken för djur eller människor.

Mitt bästa tips är att ta kontakt med en lokalförening inom Friluftsfrämjandet eller Sportfiskarna och därigenom ta del av lokala och aktuella isläget. Men framförallt att komma ut på ledarledda aktiviteter. Det är både trevligt och tryggt!” Säger Jan Insulander, Projektledare Issäkerhetsrådet.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!