Nyheter > Löpartävling utan sträcka avgörs den 6 maj

Löpartävling utan sträcka avgörs den 6 maj

Starten i svenska Wings for Life World Run 2017 på Stortorget i Kalmar. Foto: Adam Klingeteg/Wings for Life World Run.

Den 6 maj avgörs ”Wings for Life World Run” med synkroniserade, parallella lopp över hela världen. Tävlingen saknar bestämd distans. Istället springer deltagarna så långt de kan innan en mållinje jagar ikapp. Tidigare vinnare har hunnit avverka 80-90 kilometer!

Evenemanget arrangeras av den internationella stiftelsen Wings for Life för att uppmärksamma ryggmärgsskador och för att samla in pengar till forskning - med målet att skynda på utvecklingen och hitta sätt att bota skadad ryggmärg.

Intresset för tävlingen har växt stadigt sedan starten 2014. Globalt deltog över 150 000 löpare i Wings for Life World Run förra året och det samlades in över 60 miljoner kronor genom startavgifter och bidrag.

I år hålls ett av 150 organiserade "app runs" i Sverige, lopp där löparna deltar genom en mobilapp. Loppet går i Stockholm med bansträckning i Hagaparken.

Svenske TV-profilen och rullstolsäventyraren Aron Anderson vann förra årets lopp genom att slå världseliten inom långdistanslöpning och rulla över 9 mil i en standardrullstol - 92,14 kilometer! Närmaste löpare hann 88,24 kilometer.

Aron Anderson rullandes mot global seger i Dubai 2017.
Foto: Jorge Ferrari/Wings for Life World Run.

I årets Wings for Life World Run arrangeras 13 huvudlopp på fem kontinenter. Huvudloppen är fysiskt välorganiserade tävlingar med 100 km avlyst bansträckning, vätskestationer, nummerlappar, tidtagningschip och specialutrustade mållinjebilar som kör om deltagarna. Bilarna startar 30 minuter bakom startfältet och kör sen sakta ikapp löparna i ett förutbestämt tempo som höjs varje timme.

Utöver huvudloppen hålls hundratals ”app runs” där man deltar genom att starta en app i mobilen. I appen kör en virtuell mållinjebil ikapp enligt precis samma mönster som bilarna i huvudloppen. App runs finns både som välorganiserade lopp med vätskestationer och avlyst bana och som lite mer spontana arrangemang, där grupper av löpare går ihop för att delta i tävlingen på sin favoritslinga. Det är även möjligt att delta helt på egen hand med appen.

Alla lopp startar synkroniserat exakt klockan 13.00 svensk tid den 6 maj.

Konceptet är enkelt. Oavsett om man springer i ett av huvudloppen eller i en app run deltar man på samma villkor. Det gäller att bli siste löpare att bli omkörd av mållinjen. Slutligen återstår bara en manlig och en kvinnlig global vinnare!

Det svenska loppet i Stockholm blir ett av över 150 organiserade app runs där löparna tävlar mot en virtuellt jagande mållinje i mobilen på en förberedd sträcka. I Stockholm kommer löparna att springa varv på en 5 km lång slinga med vätskestation i Hagaparken strax utanför city.

När mållinjen har jagat ikapp en löpare är loppet över för den omkörde deltagaren. I appen framgår placering, löpt distans och tid.

Tävlingsappen ”Wings for Life World Run” kan laddas ner för iOS och Android där mobilappar finns. Det kostar 20 EUR (cirka 200 kr) att registrera sig för start i det svenska loppet, pengar som oavkortat går till lovande forskningsprojekt. Anmälan till loppet görs direkt i mobilappen.

Det är femte gången som Wings for Life World Run arrangeras i Sverige. Tidigare har loppet hållits som fysiskt arrangerad tävling likt huvudloppen, med start i Kalmar och löpning över Ölandsbron. Loppet har lockat tusentals deltagare och åskådare i Kalmar och på Öland.

Mer information om tävlingen finns på www.wingsforlifeworldrun.com.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!