Nyheter > Köksnyheter

Köksnyheter

Ny säsongsanpassad gas - Winter, Power och Summer Gas.

Många vinterentusiaster har väl erfarenhet av gaskök som fungerar dåligt i låga temepraturer. Nu kan lösningen vara på gång med en säsongsanpassad gas som klarar låga temperaturer. Gasen är en blandning av propan, butan och isobutan och klarar temeraturer ner till minus 22 grader. En innervägg i behållaren (Vapour Mesh) av absorberande material snabbar på processen när innehållet ska förvandlas från vätska till gas.

För säsonger med mildare temperaturer finns två nya gasblandningar. Summer Gas är en blandning av propan och butan anpassad för temperaturer över +15 grader. Power Gas är en blandning av propan och isobutan, och en ”tresäsongsgas” – som är mer anpassad för vår- och höstklimat eller en kylig sommar när väderförhållandena är nyckfulla. Gaserna lanseras under hösten 2014.

Nya Primus Eta Lite är ett ultralätt kök som passar bäst för ensamvandraren. Gasbehållaren som väger 100 g räcker i ca 59 minuter.

Laminar Flow Burner är namnet på en ny teknik som ger brännaren lägre tyngdpunkt så att hela köket blir mer kompakt och stabilt vilket är bra ur säkerhetssynpunkt.

I den medföljande kastrullen finns en värmeväxlare som minskar bränsleåtgången. Kastrullen har ett filtklätt skydd med handtag så den går att ta i när den är varm. Ett separat fotstöd gör att gasbehållaren står stadigt även på ojämnt underlag. Till köket finns en separat kaffepress.
Vikt 355 g. Storlek packmått 100 x 150 mm.

Rekommenderat cirkapris är 1299 kr (finns i butik i april 2014).

Primus Eta Spider den senaste nyheten. Köket är ett helt set med både brännare, vindskydd, kastrull, skål, och väska och en totalvikt på bara 599 g. Köket bygger på föregångaren Express Spider men är stabilare genom ett magnetförsett vindskydd och så har det uppgraderats med den bränslesnåla Eta-teknologin. Vindskyddet i kombination med värmeväxlaren i den medföljande Eta-kastrullen gör köket 50 procent mer effektivt än tidigare.

Det lämpar sig bra för vinterbruk då det har en förvärmingsslinga som värmer gasen innan den når brännaren och minskar risken för uppflammande eldslågor om gasbehållaren vänds upp och ner.

I köket ingår, en hopfällbar lättviktsbrännare med slang, ett vindskydd som fästs vid brännaren med magneter, en enliters Eta-kastrull med handtag och värmeväxlare, en förvaringsskål i plast, greppvänligt lock som också fungerar som durkslag, en isolerbag (för varmhållning eller efterkokning av mat och för förvaring av köket), Piezo-tändare.

Finns även ett separat tillbehör så att man kan använda bensin eller fotogen.
Rekommenderat cirkapris är 1199 kr (finns i butik i april 2014)

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2014-02-20 19:36   skogsbaronen
Inte en sekund för tidigt!
 
2014-02-24 12:21   seobserver
Egen thermometer är bra, för klaga inte under -22°.
Men visst är det ett steg i rätt riktning. Uppenbart är att det lönar sig att ventilera frågorna.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!