Klassiker med vild profil.

I Åre lanseras nu Sveriges första Multisportklassiker.

Av: Christer Lindh

Under två deltävlingar ska deltagarna gräva snöbivacker, fira sig över vattenfall, forspaddla, springa uppför berg och cykla mountainbike.

Intresset för Multisport har ökat lavinartat.

Varför? Den som är snabbast vinner. Men det handlar inte om att besegra de andra. I stället är deltagarna ute efter upplevelser på färden. Det är raka motsatsen till "Expedition Robinsson", där man tar fram svagheten hos varandra och klarar sig på andras bekostnad. Inom Multisport hjälper man varandra säger Erik Ahlström ägare av Svensk Multisport.

-Jag vill att Åre ska bli ett europeiskt centrum för Multisport och årets tävlingar blir ett viktigt första steg mot det målet

I Åre erbjuds turister alpin skidåkning, turåkning, längdskidåkning, ridning och hundspann. Under sommaren handlar aktiviteterna exempelvis om skärmflygning mountainbike, forspaddling, ridning, paddling, klättring och bergslöpning.

Erik Ahlström och Svensk Multisport: har tio års erfarenhet av att arrangera upplevelse- och äventyrstävlingar. Bland annat har han startat upp och arrangerat Kebnekaise Classic, F.E.M. Bergsmarathon i Björkliden och T.E.O. The Endless Odyssey Coast to Coast i Lappland.

Tävlingarna:
Nytt för i år: Åre W.A.R. Åre WINTER ADVENTURE RACE 17-18 april

Tävlingen kommer att innehålla en rad olika moment såsom mountainbike på snö, skidåkning (fritt val av utrustning), snölöpning, bestigning med snöskor, rep- och vajermoment.

Bland annat kommer tävlingen att innehålla ett firningsmoment över Sveriges största vattenfall Tännforsen.

I övrigt hålls banan hemlig fram till startögonblicket. De tävlande skall även övernatta i egenhändigt byggda bivacker natten mellan de två tävlingsdagarna.

Varje lag bestå av två personer som under två intensiva dagar ska ta sig till diverse kontroller i Årefjällen, endast kroppen som motor.

Åre Extreme Challenge
1 juli 2000
- 25 km forspaddling - 15 km Bergslöpning (1150 m stigning) - 35 km Mountainbike

För fjärde året: NM (Nordiska Mästerskapen i Multisport)

På bara tre år har Å.E.C. blivit det största och mest kända multisportevenemanget i Skandinavien. "Nordiska Mästerskapet i Multisport".

Antingen tävlar man i SOLO/DUO-klasserna och gör alla tre grenarna själv eller så ställer man upp i LAG-klassen där varje deltagare gör varsin gren.

Magnus Holmer från Falun har vunnit SOLO-klassen alla tre gånger. För varje år blir motståndet hårdare. Ifjol sade Magnus att han uppskattar denna vinst mest. -Nu var de bästa Multisportarna i Norden här och vädret var det tuffaste jag varit med om. En verkligen extreme tävling, säger Magnus.

Källa: Erik Ahlström

Mer information finns på hemsidan.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
AIM Challenge är en multisporttävling som är öppen för motionärer och elit. Man tävlar i lag om två personer, dam, herr eller mix. Var med och tävla ...

Elbrus Race

Efter att ha läst sloganen att "You can´t Race any higher in Europe" och med en brinnande längtan efter att äntligen få stå på Europas högsta berg, ... 3 kommentarer
Där stod de alltså. Mitt på fjället. Dimmorna svepte in med stor hastighet över det kala och öde fjällandskapet. Knäna protesterade vilt och magarna ... 4 kommentarer
Fotbollsungdomar på ett teambuildings läger med en äventyrare och fystränare. 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.