Artiklar > Kitesurfing - en extremsport med anor från ...

Kitesurfing - en extremsport med anor från 1100-talet

Av: Gusty

Kitesurfing är idag den snabbast växande extremsporten i världen. Idén att styra en kite för att transporteras långa sträckor till havs eller på land uppfanns redan på 1100-talet av det kinesiska folket. Kineserna använde dock inte sina kites tillsammans med brädor och selar som vi gör idag och de kitesurfade inte för skojs skull, utan använde istället sina kites för att göra det lättare och snabbare ta sig fram med sina kanoter. Med andra var kitesurfing ett transportsätt och inte ett nöje.

George Pocock är namnet på en man som tog kitesurfing till en ny nivå, genom att knyta fast fyra linor på sin kite. Detta gjorde det möjligt att styra kiten i önskad riktning. Han använde också kiten tillsammans med vagnar och båtar för att kunna kita både på land och på vatten. Det huvudsakliga syftet med denna idé var att undgå hästskatten som ingen gillade på den tiden.

Dåtidens kitar hade ett stort problem, om du kraschade dem i vattnet eller på land så det var omöjligt att få upp den i luften igen. Detta problem löstes av ett par kitetillverkare på 1980-talet. F-One, Naish Kites, Cabrinha Kites och några andra tillverkare började designa kites som gick att "vattenstarta" vilket resulterade i helt andra förutsättningar för kitesurfarna som inte längre behövde ta sig tillbaka upp på land för att ta upp kiten i luften på nytt efter varje krasch.

Kitesurfing har blivit mer och mer populärt under de sneaste åren och sporten formligen exploderade för ca 3 år sedan. Numera är kustlinjer fulla med kitesurfare under blåsiga dagar och man kan konstatera att det numera knappt finns utrymme för alla att kitasurfa längre, så populär har sporten har blivit!

Som nybörjare kan det vara svårt att veta vad för slags kite man bör köpa. Det finns en djungel av olika kites ute på marknaden och den som frågar om råd och tips om vilken kite han/hon bör  köpa kommer få lika många svar som frågor. Det är ungefär som att man skulle gå ut på stan och fråga vilken bil som är bäst. En mycket bra guide för att lättare välja en kite som passar dig hittar du här.

Ett tips för dig som är nyfiken på kitesurfing är att gå en kitesurfing kurs. Det finns en rad olika kiteskolor runt om i landet med duktiga instruktörer. Vilken skola som är bäst är svårt att säga, men ett tips för dig som vill gå en kurs är att se till att du får en privatlektion eller att du hamnar i en grupp om max 2 personer. Vissa skolor tar 4-6 elever per instruktör, vilket inte bara är en säkerhetsrisk utan även mindre effektivt då du inte alls får möjlighet att träna rent praktiskt i samma utsträckning.

Är du fortfarande tveksam till om kitesurfing är något för dig? Sluta tveka och upptäck frihetskänslan du får av denna fantastiska och adrenalinframkallande sport, du kommer garanterat bli beroende!

/GustavLogga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-02-01 16:34   Robin Wallberg
Betygsätt gärna: 5
Min första kurs är redan bokad :-P
 
Svar 2012-02-02 12:10   Gusty
Gött, du kommer inte ångra dig :)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!