Artiklar > El Cuyo, Mexico - Off the beaten track

El Cuyo, Mexico - Off the beaten track

Av: Skye

El Cuyo

El Cuyo ligger i norra Yucatán, och är en liten fiskeby som inte är helt enkel att ta sig till. Men resan är väl värd att göra. Här njuter du av lugnet och närheten till den totala avkopplingen. Ingen stress, bara ren livskvalitet. Avskalad standard, men en fungerande infrastruktur så du ändå kan njuta av en bekväm semester

Byn som har ungefär 3000 invånare är så långt borta från massturismen det någonsin går att komma. Här finns några små butiker, en slaktare, ett tortilla bageri och ett par familjedrivna restauranger. Här finns apotek, läkare och t.om ett ultraljudscenter, men bli inte förskräckt om det känns som du kommer till någons vardagsrum än till en officiell mottagning.

I själva centrum är gatorna asfalterade, men sen består resten av sandvägar som kantas av kokosnötspalmer. Här finns små haciendor och cabañas längs hela vägen som går parallellt med vattnet. En del är bebodda, andra övergivna, men de flesta går att hyra på ett eller annat sätt.

Kan du lite spanska och gillar att hälsa på folk så kan många dörrar öppnas. Inte helt uteslutet att du blir hembjuden till någon familj på middag eller får låna grannens motorcykel för att åka och handla.

Bästa tid att resa hit är mellan november - mars. Då är det hyfsat varmt och stor sannolikhet att du nästan är helt ensam turist på stränderna. 

Det går att leva otroligt billigt här, en lunch eller middag inkl öl ligger på ca 100 pesos (50 kr). En liter öl kostar 25 kr i butiken och för runt 20 kr får du runt 1 kg kött om du vill grilla,

Aktiviteter

Kitesurfing är en aktivitet som går att utöva här. Bra vindar, långgrunda och fina stränder. Här finns två kiteskolor för lektioner. Du kan även hyra SUP bräda eller kajaker. Sportfiske är en annan sysselsättning som är trevligt. Fråga en av de lokala fiskarna att ta dig ut på vattnet, här finns både haj och tonfisk.

Det går annars att ta dig över till Rio Lagartos naturreservat eller åka båt över till Isla Holbox. Under vissa perioder finns det säkert några carnivaler eller andra fester. Här finns också ett naturreservat för flamingos och längst ut på spetsen finns även en och annan krokodil.

Men i El Cuyo är det helt OK att inte göra någonting. Njut av det. Det sköna lugnet.

Den här destinationen väljer du att åka till om du vill ha total avkoppling, surfer lifestyle, nästan obefolkade stränder, skön atmosfär, vänlig lokalbefolkning, mysig by med några restauranger för mexikansk mat.

Resa hit

Bästa, snabbaste och billigaste sättet att resa hit från Sverige är att köpa en flygstol till Cancun hos någon av charterbolagen. De är de enda som har direktflyg och kostar mellan 2000 – 5500 kr. Resan är non-stop ca 12 timmar från Stockholm. Reguljärbolagen som kan vara bra är British Airways, Air France och Lufthansa. Då blir det dock mellanlandningar och restid på upp mot 16-19 timmar eller kanske mer. Priserna från ca 5500 kr och uppåt.

Från Cancun

Bästa sättet är att ta sig hit med hyrbil. Det är ungefär 18 mil från Cancuns flygplats. Hyrbil ligger från ca 200 kr / dag inklusive fria mil. Förhandla gärna. Taxi blir dyrt då det är ca 2,5-3 timmar att åka hit. Buss går bra, det går dagliga turer med start kl 07.00 från centrala bussterminalen ADO i Cancun. Men det går inga direktbussar, du måste byta buss i Colonia. Bussbolaget som trafikerar heter Noreste och kostar ca 50 kr upp till Colonia. Från Colonia till El Cuyo är det ca 40 min och kostar ca 20 kr. Tänk på att du är i Mexico det kan innebära att 5 minuter lika gärna kan bli 1 timme och där du kanske får lägga din kiteväska bredvid en hönsbur. Taxi från Colonia kostar ca 150 kr.

Hyrbil: Bäst och snabbast. 
Taxi: Dyrare
Buss: ADO Bussterminal: Ta buss Noreste mot Colonia. I Colonia byter du till bussen som går upp till El Cuyo. 90 kr

Boende

Det finns flertalet alternativ för boende. Standarden kan variera. Inne i själva byn är det rätt slitet och spartanskt. Ju längre bort från byn desto högre blir kvaliteten på boendet. Här är några boendealternativ

Hacienda Antigua, Lodge at Hacienda Antigua och Beachfront Penthouse Hacienda
På AirBnB hittar du några hus som tyska Matthias äger, i mitt tycke de mest prisvärda, fräscha och bäst lokaliserade. Lite missvisande hur husen visas på kartan i AirBnb, de ligger ca 500 meter österut från byn, men där är det å andra sidan bättre strandremsa. Pris från 375 kr / natt för ett hus med vardagsrum, kök, dusch/toalett och plats för 4 personer. https://www.airbnb.se/rooms/336283?checkin=2016-02-10&checkout=2016-02-17&s=ONF0CcsB

Las Casitas El Cuyo
Små hus närmare själva byn. Här finns en kiteskola. Priserna är högre, och standarden något enklare än Hacienda Antigua. http://www.lascasitaselcuyo.com/

Cabañas Mar y Sol
Slitna stugor och mycket spartanskt. Ligger mitt i byn precis vid restaurang Las Conchitas. Pris från ca 250 kr / natt i rum för 3-4 pers.

Det finns ytterligare många alternativ till boende, både privatuthyrda rum, stugor  eller ”hotell”, men finns inte så mycket listat på hotels, bookings eller tripadvisor.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!