K2 och Laila Peak Skidexpedition 2009

I sommar åker Fredrik Ericsson till Pakistan med sin Italienska kompis Michele Fait för att försöka åka skidor utför världens näst högsta berg, K2 (8612m). Som acklimatisering för K2 kommer de att klättra och åka skidor på den 6069 meter höga Laila Peak.

Av: admin

I sommar åker Fredrik Ericsson till Pakistan med sin Italienska kompis Michele Fait för att försöka åka skidor utför världens näst högsta berg, K2 (8612m). Som acklimatisering för K2 kommer de att klättra och åka skidor på den 6069 meter höga Laila Peak.

Expeditionen drar igång den 30 maj när de flyger till Pakistans huvudstad Islamabad. Där kommer de att spendera några dagar i staden för att ordna klättertillstånd hos Turistministeriet och träffa Karakurum Magic Mountains (KMM) som är deras Pakistanska guidefirma. KMM hjälper till med all logistik i Pakistan och ser till att de får en kock med sig som lagar mat åt dem i baslägren.

Från Islamabad flyger de sedan en timme norrut till en by som heter Skardu, vilket är civilisationens sista utpost. Det är sista chansen att köpa upp sig på utrustning och mat som behövs för de två månaderna uppe i bergen. Gas till Primusköken, chips och chokladkakor är några saker som kommer att köpas där.
Därefter blir det en fem timmars bilresa till Hushe, en liten by som ligger vid vägens slut. Där börjar den två dagar långa vandringen till Laila Peak basläger som de hoppas nå runt den 8 juni.

Laila Peak är ett av Pakistans vackraste berg - om inte världens - med sin sylvassa topp. Berget kännetecknas av sin nordväst sida som likt en ramp sluttar jämnbrant utför berget. Nord- och östsidan fullbordar kontrasten med sina vertikala granitväggar. Berget ligger öst om Gondogoro glaciären och väster om Chogolisa glaciären i Masherbrum massivet i Baltistan. Bästa vyn över berget får man från Gondogoro passet som man passerar på vägen från Concordia till Hushe.


Laila Peak

Första bestigarna var fyra britter med bl.a. Simon Yates och Sean Smith som klättrade berget 1987 via nordvästsidan från Gondogoro glaciären. Simon Yates dedikerade ett kapitel i sin bok The Flame of Adventure till bestigningen av Laila Peak. Klättringen är medelsvår med en branthet på uppemot 55 grader.

2005 försökte Fredrik och Jörgen Aamot att klättra och åka skidor på Laila Peak. De gjorde två försök men båda gångerna var toppartiet alltför isigt för skidåkning så de vände vid 5950m. Därifrån åkte de skidor helt ned till Gondogoro glaciären på 4500 meters höjd, vilka kom att bli Fredriks absolut bästa skidåk någonsin. Det är fortfarande ingen som har åkt skidor från toppen av Laila Peak.

I sommar kommer Michele och Fredrik att spendera två veckor på Laila Peak. Det blir perfekt acklimatisering och uppvärmning inför K2 och förhoppningsvis lyckas de åka skidor från toppen denna gången.

K2 är världens näst högsta berg och ligger på gränsen mellan Pakistan och China. Reinhold Messner kallade K2 för "Mountain of Mountains" efter sin bestigning av berget 1979. Detta pyramidformade berg ligger mitt i hjärtat av Karakorum bergen och kan ses i sin helhet från Concordia (populärt vandringsmål). Goodwin Austen Glaciären rinner ner från K2 till Concordia där den tillsammans med ett par andra glaciärer bildar den kända Baltoro Glaciären.
K2 sägs vara "The ultimate climb", eftersom många anser det mycket svårare att klättra än Mount Everest. Namnet K2 kommer från Britternas omfattande trigonometriska undersökningar på 1800-talet. Den 10 september 1856 gjorde Thomas Montgommery den första undersökningen av Karakorum bergen från Mount Haramukh. Han tecknade de två mest prominenta bergen som han sedan gav namnen K1 och K2 (Numera Masherbrum och K2).


K2

1954 lyckades Italienarna Lino Lacedelli och Achille Compagnoni som de första någonsin ta sig till toppen av K2 (8612m). De klättrade Abruzzi ryggen som numera är den mest populära leden på K2. Sedan dess har K2 bestigits av 298 personer men ingen har hittils lyckats åka skidor utför hela berget.

K2 är känt som "The Savage Mountain" på grund av den seriösa klättringen och det stora antalet klättrare som dött på berget. Statistiken visar att en klättrare har mist livet för varje fyra som har nått toppen. Bland 8000-meters topparna har K2 den näst högsta topp/dösfall ration.

Efter Laila Peak vandrar de över Gondogor passet och upp till baslägret vid K2 som de hoppas nå runt 20 juni. Då väntar tre veckors acklimatisering på berget innan de är redo för ett försök på toppen. Leden de kommer att klättra heter Cesen leden och är syd-sydost ryggen.

Uppdateringar och bilder från expeditionen hittar du här.


Fredrik

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.