Nyheter > Johanna blev snabbaste kvinnan till Sydpolen

Johanna blev snabbaste kvinnan till Sydpolen

Johanna Davidsson startade skid-expeditionen mot Sydpolen från Hercules Inlet vid kusten till Antarktis den 15 november. Planen var då att försöka nå Sydpolen på runt 50 dagar. Men de drygt 110 milen avverkades i en betydligt snabbare takt än väntat, detta med en pulka i släptåg som vägde in på 120 kg vid starten. Den 24 december nådde Johanna Sydpolen, som första svenska kvinnan som skidat solo OCH som snabbaste kvinnan någonsin in till polen, men rekordtiden var aldrig var syftet med expeditionen.

Tiden blev 38 dagar 23 timmar och 5 minuter, därmed slog hon det tidigare rekordet med knappt 10 timmar.
 
- Jag är otroligt glad för att ha nått Sydpolen. Det har varit en fantastisk resa så långt! Nu ska jag vila upp mig inför turen tillbaka ut till kusten och sätta full fart igen, säger en överlycklig men ödmjuk Johanna i ett satellitmeddelande.
 
För äventyret är inte över än och nu gäller det att ladda om. Medan de flesta avslutar på Sydpolen och flyger hem ska Johanna nu ta sig samma väg tillbaka – nu med kite och hjälp av de katabatiska vindarna som alltid blåser mot kusten. Lyckas hon även med det blir hon också förste svensk som går in och ut.

Häng med på resan tillbaka.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-12-30 11:21   Norris
Grattis Johanna, starkt jobbat!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook