Artiklar > Johan Ernst Nilson anklagas för fusk - igen

Johan Ernst Nilson anklagas för fusk - igen

I sitt aprilnummer 2012 hade tidningen Outside en lång artikel om Johan Ernst Nilsons stora expedition "Pole 2 Pole", som marknadsförts med stora ord och många sponsorer.

Johan har tidigare skrivit för Outside och även rapporterat in från den aktuella expeditionen, men när man på redaktionen började kika närmare på bloggar och andra rapporter så fick man inte ihop bilder, tider och platser. Något kändes fel.

Glenn Mattsing och Nicolas Jändel började gräva för att försöka få en helheltsbild, vilket utmynnade i den ifrågasättande och anklagande artikeln. Artikeln ifrågasätter bl.a. ärligheten att kalla det för en (1) lyckad expedition när man hoppar lite hit och dit för att till slut lappa ihop hela sträckan. Och är det verkligen miljövänligt bara för att man betalar klimatkompensationsavgifterna för alla (i mångas ögon onödiga) flyg- och bilresor?

» Artikeln finns nu att läsa i sin helhet på Outside Online

Aftonbladet lyfte fram kritiken i en artikel med braskande rubrik

Medlemmar på Utsidan avslöjar bildfusk

En diskussionstråd om detta uppstod förstås på Utsidans forum, där den fortsatta resan - efter artikeln i Outside - nagelfars och man försöker räkna ut hur pass snabbt Johan egentligen rör sig cyklandes igenom Sydamerika (snabbt!), med sin följebil och cykel utan packning.

Senare avslöjade bl.a.Janne Corax att fotografen Johan mer än en gång använt bilder från nätet, troligen utan tillstånd, för att illustrera sina blogginlägg och andra reserapporter. Det visade sig också att en del av bilderna inte ens var från de ställen han besökt.

Det var inte heller någon tillfällig blunder under den pågående expeditionen, då felaktiga och "stulna" bilder hittades även i äldre rapporter. Senare hittades ännu fler exempel på bildfusk, färden över Atlanten på jet-ski ifrågasattes och vi fick se följebilen.

» Läs hela diskussionstråden på Utsidans forum

Nu har då Aftonbladet lyft fram även bildfusket i en artikel.

Vaknar möjligen Flashback-grävarna nu, som var så idoga med att avslöja fotografen Terje Hellesøs fejkade bilder på lodjur och den fejkade bilden av kungen på strippklubb?


Klipp från Aftonbladet


Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-06-16 00:16   fafner
Ja jösses, hoppas att sponsorerna läser detta och funderar om det är värt att sponsra en äventyrare som denna!
 
2012-06-18 04:25   Magnus H
1. Nej en expedition kan inte anses som lyckad nar man flyger kors och tvars. Det kallas att det gick at helvete.
2. Att lappa ihop strackorna ar dessutom en efterhandskonstruktion efter Outsides avslojande vilket betyder att han fuskade eller forsokte fuska bort strackan i norra Kanada.
3. Han har fortfarande inte lappat ihop alla strackor. Det finns luckor lite har och var da han inte cyklat hela vagen och skidturen pa Gronland lappar inte ihop det med tidigare orter. Sen gissar jag att han inte seglade till exakt den punkt dar han borjade skida till Sydpolen. Etcetera.
4. JEN skriver pa facebook att andra har klantat till det med bilderna. Det ar inte han som uppdaterar hemsidan och sin facebooksida. Men bildfusket ar sa mycket storre an de 2-3 bilder han namner skulle vara fel. Dessutom ar han ingen fotograf.
5. Utover detta sa verkar det finnas logner i hans CV ocksa. Han har inte bestigit Shishapangma och inte heller akt nagon jetski over Atlanten. Han klev ju av foljebaten redan i Europa enligt expeditionsrapporten.
 
2012-07-15 07:15   robinhaag
Fan asså! ingen som kan vara ärlig längre!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in